URA: Podržavamo inicijativu HRA, osuđenici sa Golog otoka moraju biti rehabilitovani

Mikić navodi da se moraju stvoriti pravni preduslovi da se materijalno obeštete politički zatvorenici i njihove porodice koji su robijali na Golom otoku, Svetom Grguru i drugim zatvorima
2647 pregleda 12 komentar(a)
Goli otok, mapa, Foto: Miloš Popović, Komisija za tajne grobnice
Goli otok, mapa, Foto: Miloš Popović, Komisija za tajne grobnice

Iz Građanskog pokreta URA podržali su inicijativu Akcije za ljudska prava (HRA) o donošenju Zakona o rehabilitaciji političkih zatvorenika.

“Akcija za ljudska prava” (HRA) uputila inicijativu premijeru Dušku Markoviću da Vlada hitno sačini radnu grupu koja bi radila na izradi zakona i u nju uključila predstavnike Udruženja “Goli otok“ i civilnog sektora.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić navodi da URA podržava ovu inicijativu i navodi da je porazna činjenica da Crna Gora jedina u regionu nema pravno riješeno pitanje rehabilitacije i obeštećenja političkih zatvorenika, navodi se u saopštenju GP URA.

Mikić navodi da se moraju stvoriti pravni preduslovi da se materijalno obeštete politički zatvorenici i njihove porodice koji su robijali na Golom otoku, Svetom Grguru i drugim zatvorima. Po trenutno dostupnim podacima na Golom otoku i drugim logorima zbog rezolucije Informbiroa robijalo je 16 101 osoba, od čega je 21,58% bilo iz Crne Gore odnosno oko 3 500 osoba, saopšteno je iz URE.

Iz URE naglašavaju da su države iz regiona odavno započele procese rehabilitacije i obeštećenja žrtava političkih progona i političkih zatvorenika. U Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji je ovo pitanje riješeno sistemski odnosno donošenjem zakona i drugih pravnih akata na osnovu kojih žrtve političkih progona ili članovi njihovih porodica stiču pravo na rehabilitaciju i odštetu.

Mikić naglašava da imajući u vidu naš pravni sistem da bi najbrže i najbolje rješenje bilo donošenje posebnog zakona (leks specijalis) koji bi uredio ova pitanja i pojednostavio procedure rehabilitacije i naknade štete. Kada je u pitanju iznos odštete koji bi se određivao na osnovu broja dana ili mjeseci provedenih u zatvorima i logorima najbolji bi bilo da se njime bavi multidisciplinarna ekspertska komisija koja bi ova pitanja sagledala iz više uglova – smatraju u URI.

Mikić navodi da “Ako ima novca u budžetu da se obeštete pripadnici kriminalnog miljea poput Šarića i Kalića čije su odštete građani Crne Gore plaćali stotinama hiljada i milionima EUR onda mora biti novca i za žrtve političkih progona i njihove porodice”.

U URI smatraju da je krajnje vrijeme da Crna Gora počne na sistemski način da se suočava sa prošlošću,

“Država mora priznati greške i u mjeri mogućeg ispraviti nepravde. Potrebno je otvoreno razgovarati i brojnim neriješenim pitanjima i bolnim temama, a ne gurati ih pod tepih kako je to rađeno u socijalističkom period”, kazao je Mikić.

Iz URE navode da u završnoj fazi pripreme Zakona o lustraciji i otvaranju tajnih dosijea koji će u narednom periodu predstaviti stučnoj i zainteresovanoj javnosti.

“Ako želimo slobodno i demokratsko društvo moramo sprovesti lustraciju i otvoriti tajne arhive. Neshvatljivo je da 70 godina nakon čuvene Rezolucije Informbiroa i početka rada logora na Golom otoku dosijea i dokumenti koji o tome govore nisu dostupni javnosti, istraživačima i porodicama žrtava” kazao je Mikić, zaključuje se u saopštenju GP URA.

Bonus video: