Tajno prikupljanje podataka uz odobrenje Vrhovnog suda

"Sredstva i metode prikupljanja podataka propisane su na način da se primarno prikupljanje vrši na osnovu razgovora sa licem koje posjeduje podatke od značaja za rad Direktorata, kazao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slobodan Filipović
1908 pregleda 2 komentar(a)
Slobodan Filipović, Foto: Youtube/Vlada Crne Gore
Slobodan Filipović, Foto: Youtube/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.12.2019. 18:28h

Predlog zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima ima se za cilj da se na potpun i jedinstven način urede, između ostalog, nadležnosti i ovlašćenja ali i kontrola rada Vojno–obavještajnog direktorata Ministarstva odbrane, kazao je državni sekretar u Ministarstvu Slobodan Filipović.

"Prikupljanje podataka i dalje ostaje kao osnovno i najznačajnije ovlašćenje Direktorata pri čemu izvodi podataka mogu biti javno dostupni, izvori elektromagnetnog spektra, mape, slikovni zapisi, fizička i pravna lica, građani, državn organi, bezbjednoisnosne službe i međunarodne organizacije,” kazao je Filipović.

Vlada je na današnjoj sjednci utvrdila Predlog zakona o vojno - obavještajnim i bezbjednosnim poslovima.

"Sredstva i metode prikupljanja podataka propisane su na način da se primarno prikupljanje vrši na osnovu razgovora sa licem koje posjeduje podatke od značaja za rad Direktorata. Zatim se ostvaruje razmjena podataka na nacionalnom i međunarodnom nivou, a zatim se vrši tajno prikupljanje podataka uz odobrenje nadležnih institucija, odnosno Vrhovnog suda i Vijeća suda Vrhovnog suda", kazao je državni sekretar.

Prema njegovim riječima, novima u odnosu na dosadašnje propise je uvođenje ovlašćenja za utvrđivanje identiteta, pozivanje lica na razgovor i otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela kada se kao njihovi učinioci pjavljuju zaposleni u Ministarstvu i lica u službi u Vojsci Crne Gore.

“To će omogućiti da se dodatnio utvrdi vjerodostojnost prikupljenih podataka, specijalizuje i profesionalizuje rad i postigne sinergija i koordinisano djelovanje svih subjekata bezbjednosnosnog sistema", kazao je on.

Nadzor nad vršenjem ovih poslova vrši se od strane Vlade, Skupštine, Savjeta za bezbjednost i odbranu kao eksternih subjekata kontrole dok se unutrašnja kontola ostvaruje kroz institut glavnog inspektora.

Predlogom zakon propisan je, između ostalog, uslov i način za izbora glavnog inspektora.

Bonus video: