Uručene nagrade dobitnicima iz Fonda za kvalitet i talente

Ove godine je bilo 2.500 prijavljenih za nagradu, a ministar prosvjete Damir Šehović je na svečanosti kazao da nit koja spaja sve danas prisutne, ista je ona koja nas vezuje za minule godine i velike ličnosti crnogorske istorije u obrazovanju
2626 pregleda 5 komentar(a)
Sa svečanosti u Golubovcima, Foto: Gov.me
Sa svečanosti u Golubovcima, Foto: Gov.me

Dobitnicima nagrada iz Fonda za kvalitet i talente, koje je ove godine zaslužilo 526 nastavnika i učenika, priznanja su uručena danas na svečanosti u sportskoj sali Srednje mješovite škole u Golubovcima.

Ove godine je bilo 2.500 prijavljenih za nagradu, a ministar prosvjete Damir Šehović je na svečanosti kazao da nit koja spaja sve danas prisutne, ista je ona koja nas vezuje za minule godine i velike ličnosti crnogorske istorije u obrazovanju.

„Jer, kao što niko ovdje nije ostrvo, već dijeli život sa onim pored sebe, tako i ovaj događaj ne stoji sam u vremenu, već ima temelje koje je neko drugi postavio. Za svaki svoj uspjeh zaslužni ste naravno vi, potom porodica, prijatelji i svi ostali koji vam stvaraju uslove da budete najbolji, ali i svi oni kojih više nema, a čiji trag u obrazovanju je prešao granice njihovog životnog vijeka“, rekao je Šehović.

On je istakao da je nasljeđe Ćirila i Metodija, utemeljitelja slovenske pismenosti, predato godinama koje su dolazile.

Šehović
Šehović(Foto: gov.me)

„Baš kao što je nasljeđe oličeno u „Oktoihu“ predato daljoj štamparskoj djelatnosti. Privatna pomorska škola iz 17. vijeka, prva državna osnovna škola, te gimnazija i pomorska škola u Kotoru iz 19. vijeka, bile su snažan podstrek na ovom putu. Otvaranje 30-ak škola krajem istog vijeka je i suštinski okrenulo novi list u tradiciji obrazovanja, koji je potom potvrđen donošenjem Školskog zakonika. Dvadeseti vijek je dalje pronosio prosvjetnu misao, te su tadašnje otvaranje gimnazija, a zatim viših škola i fakulteta, doveli, evo, i do vas koji ćete ispisati neke dobre stranice istorije“.

Mi smo se, naglasio je, pak trudili da, osnivanjem Fonda za kvalitet i talente, uvođenjem besplatnih studija, dualnog obrazovanja, povećanjem zarada, izgradnjom tri vrtića, jedne srednje i jedne seoske škole za svega tri godine, te ugovaranjem nekoliko desetina kapitalnih projekata u prosvjeti vrijednih preko 50 miliona eura, damo svoj skroman doprinos tom putu unapređenja školstva.

„Moramo dakle znati otkuda smo ponikli, da bismo znali kuda idemo. I to nije determinizam, već duboko razumijevanje činjenice da smo dio nečeg većeg. Da smo uspješni onoliko koliko su nam godinama unazad drugi stvarali bazu za taj uspjeh. Takav stav nas ne ograničava, već upravo suprotno, on nas oslobađa. Oslobađa nas nadobudne potrebe današnjeg čovjeka da bude najpametniji. Prvi u svemu. Najbolji. Da svijet od njega počne. A ne počinje. Naš svijet gradio se kroz sve one viševjekovno važne momente koje sam maločas pomenuo. I nadograđuje se i dalje, kroz nastavnike i njihove đake“, kazao je Šehović.

Profesorica Liljana Ražnatović, dobitnica nagrade, zahvalila se u ime svih na priznanju.

„Hvala vam što ste učinili da danas osjećam neiskazivi ponos. Ponosna sam što po drugi put primam ovu nagradu, još ponosnija što sam prosvjetni radnik. I dalje smatram da je biti nastavnik više od profesije i poziva, da je to misija - najvažnija, najljepša, ali i najodgovornija.

Drago mi je što ovdje, pred svima vama, mogu glasno da podijelim uvjerenje da je nagrada Za odličan pet, nagrada svih nas u obrazovnom sistemu. Ona vraća važnost prosvjetnom radniku u našem društvu. Ujedno podsjeća da obrazovanje jeste temelj svake ozbiljne države koja istinski brine o svojim naraštajima“, kazala je Ražnatović. Ona je istakla da smo „mi, nastavnici, heroji smo modernog doba“.

„Misijom znanja i žive riječi borimo se protiv pošasti površnosti. Svakog septembra, uvijek iznova, zalaganjem i entuzijazmom počinjemo od početka. I stoga, imamo razloga da se dičimo svojom profesijom, svojim kolegama - ne samo nagrađenim kolegama, već svima onima koji vole svoj poziv i istinski mu se daju. Cijena uspjeha je bila i ostala, istrajna posvećenost i odlučnost. Zapala nas je sreća da se svakodnevno, na svom radnom mjestu, ogledamo u licu budućnosti, u uzrastanju naših učenika. Otud je slava učenika uvijek i slava njegovog nastavnika“.

Priznanje za zasluge, istakla je, postignute radom, upornošću i talentom, predstavlja ujedno i otvoreno izražavanje zahvalnosti.

„A to smo evo, uspjeli i da osjetimo. Ovo je prilika da i mi naše Ministarstvo prosvjete nagradimo sa 5+ za ideju u vezi sa osnivanjem Fonda za talente. Sa željom da svi zajedno, uvijek težimo ka novim uspjesima, hvala u ime svih“, poručila je profesorica.

Bonus video: