Uspon na Rt i Okapavicu okupio zaljubljenike u planinu

Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi
113 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2018. 15:07h

"Uspon na Rt i Okapavicu“ događaj iz zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“ okupio je 20 zaljubljenika u planinu iz Herceg Novog, Tivta i Nikšića.

Uz vodiče Nikolu Brajovića i Vjekoslava Đerija oni su obišli dva vrha Rt (1395 m) i Okapavica (1403 m), povezana ne samo kratkim zajedničkim grebenom, već i istorijskim događajima koja su na njih svojevremeno doveli austrougarske vojne položaje, a čiji su ostaci i danas vidljivi.

“Do vrhova vodi stara staza još iz tog vremena, koja je prije dvije godine obnovljena i markirana prilikom održavanja kursa za markaciste. Vrhovi ujedno predstavljaju granicu između opština Herceg Novi i Kotor, dok pristupna staza vodi kroz Žlijebsku planinu, oblast koju su ranije intezivno koristili stanovnici obližnjeg sela Žlijebi, poznatog po graditeljskom umijeću u radu sa kamenom, saopšteno je iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Rt i Okapavica ujedno predstavljaju granicu između opština Herceg Novi i Kotor, dok pristupna staza vodi kroz Žlijebsku planinu, oblast koju su ranije intezivno koristili za ljetnje stočarenje stanovnici obližnjeg sela Žlijebi, inače poznatog po graditeljskom umijeću u radu sa kamenom.

Koordinator programa je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizator PK „Subra“. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: