Uvode stečaj, da bi preprodali Štavnu

Iz Opštine Andrijevica demantuju da se pravi ambijent da se Eko katun za male pare proda nekom od moćnika bliskih DPS-u. USAID: sa pravne strane nije problematično, ali jeste sa moralne
14497 pregleda 25 komentar(a)
Eko katun Štavna, Foto: Ekokatunstavna.com
Eko katun Štavna, Foto: Ekokatunstavna.com

Lokalne vlasti u Andrijevici, gdje apsolutno vlada DPS, pripremile su teren da po upola manjoj cijeni nego što je pravljen međunarodnom donacijom, preprodaju Eko katun Štavna na planini Komovi Željku Guberiniću, jednom od tajkuna bliskog toj partiji.

Guberinić je i do sada gazdovao Eko katunom, koji mu je bio dat u zakup. Njegov brat Slobo Guberinić formalno je vlasnik hotela u Andrijevici.

Jedan od sagovornika koji je u to vrijeme radio u Agenciji Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) kaže da to možda sa pravne strane nije problematično, ali jeste sa moralne.

“To je njihovo, odnosno postalo je vlasništvo Opštine, i to nije problem. Problem je što naš cilj, kada je Eko katun građen, nije bila namjera da se prodaje, već da se stavi u funkciju razvoja i turističke valorizacije čitavog tog kraja. Namjera i želja nam je bila da taj kraj zaživi”, kazao je “Vijestima” taj sagovornik, koji je želio da ostane anoniman.

On je podsjetio da je to bio jedan od najvećih projekata na sjeveru Crne Gore realizovan preko USAID-a, odnosno međunarodne organizacije CHF.

“Nije sporno da to preduzeće nije dobro radilo dok je Opština organizovala posao. Međutim, razrađeno je kada je dato u zakup privatnom preduzetniku. Postavlja se pitanje koliki će interes imati Opština Andrijevica i koliko će imati uticaja nakon prodaje, i da li je moralno da se Eko katun proda”, rekao je on.

Da se prodaja priprema, osim što se čuje u u gradu, može se zaključiti i po tome što je andrijevički lokalni parlament na nedavno održanom skupštinskom zasjedanju donio odluku o pokretanju stečajnog postupka nad DOO za turistički smještaj u domaćoj radinosti Eko-katun.

U toj odluci je navedeno da je Opština kao osnivač odlučila da pokrene stečajni postupak “zbog otežanih uslova poslovanja i trajne insolventnosti i nelikvidnosti ovog društva”, odnosno turističko-ugostiteljskog preduzeća.

Iz lokalne uprave tvrde da se kompletna imovina Eko katuna na planini Štavna nalaze u vlasništvu Opštine Andrijevica, a da se stečaj uvodi firmi koja je prestala sa radom još prije desetak godina. “Kada je 2006. godine izgrađen Eko katun na planini Štavna, formirano je preduzeće DOO “Eko katun” koje je u startu raspolagalo sa imovinom. Godine 2012. napravljen je novi osnivački akt kojim je sva tamošnja imovina izuzeta iz vlasništva Eko katuna i data Opštini Andrijevica. Od tada ta firma je praktično prestala da obavlja svoju djelatnost i postala je nelikvidna, što je sada rezultiralo uvođenjem stečaja”, kažu u Opštini Andrijevica.

Oni smatraju da je sadašnje stanje po pitanju poslovanja Eko katuna postalo neodrživo i najavljuju da će se nakon uvođenja stečaja najvjerovatnije pristupiti prodaji ovog turističkog kompleksa na planini Štavna koji se prostire u podnožju Komova. U Opštini Andrijevica su odbacili tvrdnje da se na ovaj način pravi ambijent da bi se Eko katun za male pare prodao nekom od moćnika bliskih DPS-u.

“Utvrdiće se stvarna vrijednost imovine Eko katuna i kao takva će ići na prodaju. Nju će moći da kupi svako ko ponudi više. Opština će dobijeni novac od prodaje Eko katuna, najvjerovatnije, upotrijebiti za izgradnju stanova za kadrove koji su prijeko potrebni našoj sredini”, tvrde u Opštini. Turističko naselje Eko katun Štavna otvoreno je polovinom jula 2006. godine. Naselje ima deset kućica sa ukupno pedeset ležaja, restoranom i recepcijom, i građeno je dvije godine prije toga, uz svresrdnu pomoć USAID-a.

Ukupna investicija, kako je tada saopšteno, iznosila je 243,5 hiljada eura, od čega je USAID posredstvom razvojne organizacije CHF uložio 135,4 hiljade.

Preostali dio sredstava obezbijedili su andrijevička lokalna uprava, Ministarstvo poljoprivrede, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Elektroprivreda, NVO “Komovi” i lokalni partneri. Prilikom otvaranja je najavljivano da će ovo naselje imati veliki značaj za Andrijevicu, i da će biti pokretač i model lokalne ekonomije. Ministarstvo turizma je prema najavama trebalo da Eko katun Štavna uvrsti u promociju nacionalne turističke kampanje, a Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća da pomogne u obuci osoblja.

Projekat izgradnje turističkog naselja na visoravni Štavna, na Komovima, bio je dio programa podrške lokalnom ekonomskom razvoju CRDA koji su finansirale Sjedinjene Američke Države preko USAID-a, a na sjeveru Crne Gore sprovodila američka razvojna organizacija CHF Montenegro. Bio je to pokušaj da se planinski masivi Komovi i Bjelasica adekvatnije turistički valorizuje i kroz crogorsko-austrijsko partnerstvo. Austrijanci su ove planine na sjeveru Crne Gore prepoznali takođe kao prirodne bisere.

Očekivalo se da će turističko naselje na Komovima dobiti pravu vrijednost kada se realizuje najavljivani projekat izgradnje putnog pravca od Mateševa do Andrijevice, što je tokom predizbornih kampanja isticano kao prioritetno, ali do sada ostalo nerealizovano.

Raketić: Kako može tajkun, a ne može Opština?

Iz opozicije, koju čine DF i SNP tvrde da je i priča oko prodaje Eko katuna potvrda da vladajuća struktura nastoji da sve vrijednosti stavi u funkciju bogaćenja privilegiovanih pojedinaca i grupa. “Godinama je postojala fantomska firma koja je navodno trebalo da vodi računa o Eko katunu. Sad se toj firmi uvodi stečaj, da bi neko od moćnika mogao da ovaj turistički biser kupi za male pare na vrlo atraktivnoj lokaciji. Nevjerovatno je da Opština ne može da upravlja ovakvim potencijalim, a da privatnik, odnosno tajkun to može”, kaže odbornik u lokalnom parlamentu i predsjednik OO DF-a Vesko Raketić. Iz OO SNP-a ističu da se i na ovom primjeru pokazalo da država ne vodi domaćinsku politiku kada je u pitanju valorizacija turističkih potencijala u opštini Andrijevica. “Eko katun je napravljen zahvaljujući stranim donacijama. Pomoć za realizaciju ovog projekta, dok je sadašnja opozicija vršila lokalnu vlast, pružila je i Opština Andrijevica koja je kasnije izgradila i asfaltni put do ovog mjesta u dužini od 2,5 kilometara. Sada se neko usuđuje da sve to proda nekom ko je, navodno, sposoban da razvija biznis u našoj opštini na osnovu nečega što je neko drugi napravio”, saopštili su iz SNP-a.

Bonus video: