Užasan prizor na Solani: Desetine flamingosa uginulo zbog hladnoće - Vijesti.me
"SLIČNU SUDBINU SU DOŽIVJELE PATKE I ŠLJUKARICE"

Užasan prizor na Solani: Desetine flamingosa uginulo zbog hladnoće

"Od posljedica hladnoća su stradale većinom mlade jedinke, dok je većina ostalih ptica pronašla utočište na nezaleđenim djelovima Solane, rijeci Bojani, kao i područjima u regionu sa većim temperaturama"

Ekstremno niske temperature koje su prethodnih dana zahvatile Ulcinj, uticale su negativno na desetine flamingosa na Solani koji su uslijed velike količine leda  na kanalima i bazenima  tog područja ostali zarobljeni i uginuli, saopšteno je iz NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP). 

Flamingosi, Solana
Flamingosi, Solana

"Nepovoljne vremenske prilke su negativno djelovale i na desetine patki i šljukarica koje su doživjele sličnu sudbinu kao flamingosi. Od posljedica hladnoća su stradale većinom mlade jedinke, dok je većina ostalih ptica pronašla utočište na nezaleđenim djelovima Solane, rijeci Bojani, kao i područjima u regionu sa većim temperaturama. Flamingosi su ptice solana i naseljavaju toplije predjele. Nekada se na Ulcinjskoj Solani moglo vidjeti samo par jedinki ove vrste, a od 2011. godine kada ih je registrovano preko 450, njihov broj  konstantno raste. Najveći broj flamingosa registrovan je tokom 2015. godine kada se na bazenima moglo vidjeti preko 2500 jedinki", istakli su iz CZIP.  

Flamingosi, Solana
Flamingosi, Solana

Iz ove NVO su dodadči da prethodna očitavanja sa prstenovanih jedinki koje posjećuju Solanu ukazuje na to da su flamingosi iz Italije, Turske, Španije, Francuske i Alžira česti posjetioci ovog područja zbog obilja hrane i pogodnosti staništa.

Flamingosi, Solana
Flamingosi, Solana

"Međutim, dosadašnji pokušaji njihovog gniježđenja su bili neuspješni zbog ljudskog faktora. Tokom prvog  pokušaja gniježđenja 2013. godine su ukradena jaja,  dok je prošle godine nepravilna regulacija  vodnog režima u bazenima uticala  na plavljenje velikog broja gnijezda. Flamingosi ili ružičasti divovi privlače veliki broj turista širom svijeta i predstavljaju jedan od razloga povećanja broja posjetioca na Solani u prethodnih par godina s obzirom na to  da su se nekada mogli vidjeti samo u dalekim egzotičnim destinacijama, a danas se  mogu posmatrati na Solani u svako doba godine", kazali su iz CZIP.