Eraković: Otpušten prvi pacijent koji je izliječen od koronavirusa, objavljivanje spiska nedopustivo

Eraković je kazao da se u KCCG trenutno nalazi 21 pacijent koji je zaražen koronavirusom, od toga je 16 na infektivnoj i pet u intenzivnoj jedinici liječenja
45069 pregleda 27 komentar(a)
Jevto Eraković, Foto: Printscreen
Jevto Eraković, Foto: Printscreen
Ažurirano: 03.04.2020. 18:37h

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković kazao je da su danas otpustili prvog pacijenta koji je izliječen od koronavirusa.

"Danas smo otpustili prvog pacijenta koji je bio zaražen koronavirusom, u jednom trenutku je bio životno ugrožen i čak kandidat za respirator", istakao je Eraković.

"Savremenim protokolom liječenja i tretmana dobili smo rezultat kakav svi najviše volimo da dobijemo i taj pacijent je danas otpušten iz KCCG-a. Želim mu dobro zdravlje, brz oporavak i rahabilitaciju", kazao je Eraković na konferenciji za novinare.

On je kazao da se u KCCG trenutno nalazi 21 pacijent koji je zaražen koronavirusom, od toga je 16 na infektivnoj i pet u intenzivnoj jedinici liječenja.

"Svi na infektivnoj su stabilno, pacijenti koji se nalaze na internoj, dva su na respiratoru i životno su ugroženi. Novost je da možemo da objavimo da nažalost imamo i najmlađeg pacijenta, starog tri godine iz Bijelog Polja, njegovo opšte stanje je odlično i ako se ovako nastavi, a mislim da nema razloga da bude drugačije mi ćemo ga uskoro poslati na kućno liječenje", kazao je Eraković.

On je rekao da ovo ne smije biti povod za pretjerano opuštanje.

"Molim sve da se pridržavaju naredbi, mjera i preporuka. Ako u Crnoj Gori imamo 70 pozitivnih građana danas koji po podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) u prosjeku ostvare oko 90 kontakata, 70 novih klastera, uticaće da u roku od maksimum 14 dana imamo 6.000 do 6.500 novozarženih pacijenata. To može da uradi samo 70 građana. Od toga bi 150 umrlo, a 300 bi bilo na respiratoru", rekao je Eraković.

"Izlazite samo da kupite lijek ili životne namirnice odmah se vratite kući, jedino tako možemo da spriječimo ove brojke", kazao je on.

Šefica medicinskog tima, Marina Ratković, kazala je da medinski radnici rade po savremenim protokolima.

"Ako postoje zvanične promjene protokola, mi pratimo i u hodu mijenjamo. Mi imamo protokol koji sprovodimo i koji se pokazao kako treba", kazala je ona.

Marina Ratković
Ratković(Foto: Printscreen)

Poručila je da su pacijente podijelili u tri kategorije.

"Još kod nijednog pacijenta nijesmo uključili biološku terapiju. Ne dobija svaki pacijent istu terapiju, već to zavisi od stanja pacijenta. Kako mi sprovodimo protokol u KCCG, tako to rade sve "kovid" bolnice u Crnoj Gori. Pratimo pojedinačno stanje svakog od pacijenata", rekla je Ratković.

Kazala je da je stanje pacijenta u Nikšiću danas stabilnije.

"Ono što nas jako raduje je da je naš pacijent iz Bara (46) izliječen. Što manje kontakta, manja je mogućnost za infekciju", poručila je Ratković.

Eraković je ocijenio da je nedopustivo objavljivanje imena osoba koje su pozitivne na koronavirus.

On je rekao da svi moraju da znaju da bolest ne poznaje granice i ne štedi nikoga, te je svaka stigmatizacija potpuno besmislena.

On je rekao i da nijedan građanin koji osjeti simptome bolesti ili je u bilo kakvom saznaju da potencijalno može biti zaražen, treba da dođe i testira se.

Eraković je predstavnicima medija sugerisao "da nas puste da liječimo pacijente i borimo se za zdravlje nacije".

"Sva pitanja koja mogu imati politički prizvuk neka ih ostave za posle epidmeije, imaće vremena za mnoga politička nadmetanja".

"Mora se otkriti na koj je način to dospjelo u javnost. Očekujem od državnih organa da to sprovede u djelo. Građani moraju da znaju da ova bolest ne poznaje granice, ne štedi nikoga i da je svaka stigmatizacija besmislena. Sugerisao bih predstavnicima medija da se fokusiramo na liječenje pacijenata, da nas puste da liječimo pacijente. Prema tome, sva pitanja koja mogu imati politički prizvuk, neka ostave poslije epidemije", rekao je Eraković.

On je odgovarajući na pitanje novinara o 100 respiratora iz Evropske unije (EU), kazao da su pripremljeni na dobar način za ovu situaciju i da se rezultati vide.

"Dinamika isporuke respiratora je potpuno zadovoljavajuća i u skladu sa projektovanim brojem pacijenta. Danas u Crnoj Gori imamo 106 respiratora, a dva pacijenta koja su priključena", kazao je on.

Ratković je kazala da sva dijagnostika pacijenata govori ljekarima kojoj grupi pripadaju.

Eraković je poručio da ima informaciju da je jedan zaposleni u Upravi za javne radove pozitivan na virus.

"Svi kontakti su izolovani, ali ne očekujem velike brojke", kazao je on.

Eraković je kazao i da se odluke donosi iz minuta u minut, da čekaju instrukcije IJZ i rezultate, te da će u zavisnosti od toga donijeti odluku o naselju Vrela Ribnička.

Eraković je kazao da je majka oboljelog djeteta od tri godine takođe pozitivna na koronavirus, kao i da je dijete smješteno u Institut za bolesti djece, i da su zadovoljni stanjem djeteta.

Ratković je rekla da u aktuelnoj situaciji nema otvaranja bolovanja od strane medicinskog kadra.

"Niko se ne žali, raspoloženje je na visokom nivou", poručila je ona.

Ratković je kazala da platnena maska nije apsolutna zaštita, ali da za prvu pomoć može da posluži.

"Svaki novi dan nam je nova pobjeda i novi uspjeh, da nema među nama u Intenzivnoj jedinici zaraženih kovidom", rekla je Ratković.

Kazala je da trećina pacijenata ima dijarealne poremećaje.

Bonus video: