Begić: Ne znamo ko je zaražen na osnovu simptoma, svi da nose maske od 4. maja

Begić je kazao da je strategija otvaranja granica jedna od zadnjih mjera koja će biti ublažena odnosno popuštena
33772 pregleda 53 komentar(a)
Begić i Kavarić, Foto: PR Centar
Begić i Kavarić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 27.04.2020. 20:24h

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ), doktor Senad Begić rekao je danas da je IJZ završio analizu 94 uzorka među kojima nije bilo slučajeva novog koronavirusa.

Begić je na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) kazao da među ovim i sinoćnjim analizama ima oporavljenih, tako da je ukupan broj oporavljenih 189.

Senad Begić
Begić(Foto: PR Centar)

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), doktor Sreten Kavarić je kazao da je u KCCG hospitalizovano osam pacijenata, od čega pet na infektivnoj i tri na internoj klinici.

"Od ta tri, jedan je u poluintenzivnoj jedinici i ima dva negativna testa. Dva pacijenta se nalaze na respiratorima i životno su ugroženi. Tri pacijenta su u Baru i dva u Nikšiću. Ukupno je hospitalizovano 13 pacijenata. Na COVID je pozitivno 16 zdravstvenih radnika", kazao je Kavarić.

Sreten Kavarić
Kavarić(Foto: PR Centar)

On je rekao da se prati 173 zdravstvenih radnika.

Begić je kazao da je strategija otvaranja granica jedna od zadnjih mjera koja će biti ublažena odnosno popuštena.

On je rekao da je na Operativnom štabu donijeta odluka da se državljani Crne Gore koji se vraćaju u Crnu Goru idu 14 dana u karantine jer postoji rizik od nove importacije virusa.

Begić je kazao da su stomatolozima već dostavljena epidemiološka uputstva.

Što se zanata tiče, Begić je kazao da je teško definisati sve specifične preporuke.

"Opšte preporuke su za sve iste, a specifične ćemo razvijati sa Ministarstvom ekonomije", kazao je Begić.

Begić je rekao i da i kućna samoizolacija podrazumijeva zabranu kretanja te da je zabranjena komunikacija sa spoljnim svijetom.

Kazao je da su trenutno u opticaju šest karantina u kojima je smješteno 208 osoba.

Begić je rekao da je situacija sa koronavirusom dinamična.

"Sve preporuke i mjere su privremene. Glavni problem sa popuštanjem mjera je efekat bumeranga. Ublažili smo mjeru koja je doživljena kao ukidanje svih mjera što je rezultiralo u nepovoljnom epidemiološkom ponašanju", kazao je on.

On je kazao da dok se ne uspostave solidne epidemiloške osonove, fizička aktivnost se mora prilagoditi situaciji.

Begić je kazao da dokumenta za posjetu vikendici u drugoj opštini ne izdaje IJZ.

"Mislim da je izvod, posjedovni list dovoljan", kazao je on.

Begić je rekao dau ovom trenutku ne vidi razlog da se odobre bilo kakva masovna okupljanja kao što su svadbe.

"Sve u svoje vrijeme. Da se nadamo da ćemo mjerama uspjeti da ugasimo virus", rekao je Begić.

Na pitanje kakvi su kapaciteti Interne klinike Kliničkog centra, s obzirom na opterećenje, Kavarić je rekao da ta klinika ima dva dijela, sa ukupno 62 mjesta.

"Dio za pacijente sa Kovid19, potpuno je odvojen. Mi smo prinuđeni da liječimo i pacijente koji nemaju Kovid i kojima je potrebna urgentna pomoć. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Institutom mi testiramo pacijente i zahvaljujući reorganizaciji, svi pacijenti bez Kovida su bezbjedni," rekao je Kavarić.

Begić je na pitanje šta se očekuje vezano za kretanja tokom ljeta i jeseni kazao da se barata sa tri ili četiri nesigurnosti.

"Od države do države se razlikuje broj oboljelih, stopa obolijevanja, testiranje. Okolišne nesigurnosti su činjenice da svaka država ima specifične mjere. U ovom trenutku bi bilo neodgovorno da bilo ko može da sa sigurnošću kaže šta će se desiti. Ako nastavimo da s pridržavamo mjera, da držimo distancu, da poštujemo sve, mislim da smo na dobrom putu i da možemo da se vratimo ritmu životu koji smo imali prije pandemije", kazao je Begić.

Begić je kazao da vizir sprečava da infektivne kapljice dopru na suzokožu, nije zamjena za masku i ima smisla kad se nosi spušten, kad pokriva vidljivi dio lica i najbolji je u kombinaciji sa maskom.

Begić je na pitanje o obavezi nošenja maski u zatvorenom prostoru od 4. maja, rekao da bilo kakvo prikrivanje usta i nosa doprinosi tome da respiratorne kapljice imaju isti domet nego da nisu prekriveni.

"Zbog toga je preporuka da svi nose maske zbog toga što ne znamo ko je zaražen na osnovu simptoma. Simptomi nisu nužni da bi neko bio zarazan i da bi prenio bolest. Zato insistiramo da svi nose maske od 4. maja kada će se krenuti sa aktivnostima koje će dovoditi stanovništvo u bližu interakciju, sa frizerima, kozmetičarima. Za ovakvu vrstu interakcija mogu se koristiti domaće maske, ali za medicinske procedure i radnike apsolutno ne, za njih postoje medicinske maske", kazao je Begić.

Kavarić je na pitanje da li su počeli da liječe pacijente krvnom plazmom rekao da testovi ne mogu da pokažu koje osobe imaju imunitet i od kojih bi mogla da se koristi plazma.

On je rekao da je to trenutno nepoznanica za SZO.

Begić je kazao da IJZ planira da proširi strategiju uzorka i da će pored kol centra 1616 krenuti sa uzorkovanjem u zajednici u svim opštinama.

On je rekao i da će biti predloženo uzorkovanje i na javnim površinama i da će se tako moći otkriti i asimptomatske kliconoše.

Bonus video: