Mugoša: Idemo ka tome da se neće moći svima ukazati pomoć

"Na visokom smo nivou transmisije kad može za nekoliko dana da se ugrozi sistem", istakao je direktor IJZCG

127056 pregleda 968 reakcija 124 komentar(a)
Mugoša, Foto: PR Centar
Mugoša, Foto: PR Centar
Ažurirano: 09.11.2020. 17:43h

Situacija sa epidemijom koronavirusa u Crnoj Gori je vrlo komplikovana, izazovna i teška, jer je veoma visok nivo lokalne transmisije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

"To zahtijeva poštovanje svih mjera i to do zadnjeg. Prije svega ove tri mjere koje se odnose na nošenje maske, držanje distance i higijenu ruku i prostora, a zatim svih ostalih. Ovo što se dešavalo prethodna dva dana, kad se tiče i ponašanja koje nije u skladu sa preporukama i naredbama, daleko je i od onog što bi trebalo da bude ponašanje svih onih koji brinu i o sebi i svojima, i svima drugima. To što se traži i zbog čega su uvedene posebne mjere podrazumijeva da ti gdje su uvedene mjere ih poštuju. Ako smo napravili metodologiju koja omogućava da se mjere uvedu u ugroženim opštinama, stanovništvo tih opština bi trebalo da poštuje mjere, kako ne bi ugrožavalo druge. Ovih dana vidimo da se mi tako ne ponašamo", kazao je Mugoša.

Ta konstatacija, kako je rekao, nažalost samo ukazuje da dio stanovništva nije svjestan opasnosti u kojoj se nalazimo. "Nemojmo da testiramo zdravstveni sistem. Ljudi su umorni, mjesecima rade bez prekida. Moramo to imati u vidu. Uspjeli smo da bolnice nisu pretrpane, da ima ko da pruži njegu i pomoć. U Kovid ambulantama se ne staje, pritisak je ogroman, kućne njege jedva stižu da obiđu sve bolesne. To znači da idemo ka onome kad više neće moći da se ukaže pomoć. Zato ponovo apelujem na poštovanje mjera i poštovanje i sebe i drugog. Jedino tako možemo spriječiti dalje širenje infekcije", poručio je Mugoša.

Direktor IJZCG je rekao da je u posljednja 24 sata na 966 PCR testova registrovano 357 novih slučajeva koronavirusa. Takođe, na 1.105 urađenih brzih testova, registrovano je 446 pozitivnih.

Prijavljeno je pet smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19.

U bolnicama je 319 kovid pacijenata, od kojih je 17 u teškom stanju, saopštio je Mugoša.

On je kazao da se moglo primijetiti da su igrališta proteklih par dana bila "prepuna" djece, kao i da je primijećeno prisustvo djece u vjerskim objektima.

"Ako ne počnemo da poštujemo mjere i da ih poštuju oni koji treba da ih sprovode i kontrolišu, imaćemo, strah me je, vrlo lošu situaciju".

Mugoša je kazao da građani Podgorice treba da poštuju mjere i ne idu u druge opštine.

"Razumijem gostoljubivost, ali u ovoj situaciji je kontraproduktivna. Radije bih da sam čuo - dobro ste došli, ali u vremenima kad nemamo ovakve opasnosti, a više bih volio da ostanete u kući, da se smiri situacija u Podgorici... nažalost, to nisam čuo. To je upitno, koliko svi razumijemo ovu situaciju".

"Mi smo na visokom nivou transmisije kad može za nekoliko dana da se ugrozi sistem", istakao je Mugoša.

Mugoša je kazao da su kapaciteti Instituta kada je u pitanju testiranje znatno povećani, uporedivši da su 2019. uradili oko 11.000 testova, a za nepunih osam mjeseci ove godine već oko 100.000 testova.

"Uvođenje brzih testova je prije svega urađeno da se ubrza dijagnostika, pojednostavi, i priprema za ono što dolazi. Kad dođu respiratorne infekcije i grip, morate brzo razlučiti radi li se o takvoj infekciji ili o kovidu. I to je nešto što nas je poguralo u tom pravcu, u kojem ide cijeli svijet", kazao je Mugoša.

"Škole bezbjedne"

On je istakao da su škole kao ustanove bezbjedne za održavanje nastave, ali da je problematičan put do škole i grupisanje djece na igralištima.

Mugoša je kazao da su skloni da predlože da djeca idu u školu, a da škole budu zatvarane samo kada se uvodi kompletno "zaključavanje", odnosno kad bolnički kapaciteti budu toliko popunjeni da se mora uvesti "zaključavanje" u cijeloj državi.

"Sanitarni inspektori prebukirani"

Na pitanje zašto osobe sa svim simptomima ne dobijaju rješenje o samoizolaciji dok čekaju rezultate testa, Mugoša je istakao da oni koji imaju simptome i koji sumnjaju da su inficirani, ne bi trebalo da čekaju rezultate kako bi se samoizolovali, već da je dovoljno da znaju da mogu biti zaraženi kako bi ostali kući i sačekali rezultate testa.

"Sanitarni inspektori su takođe prebukirani. Svi koji su u ovoj borbi protiv kovida su toliko iscrpljeni da samo poštovanje mjera od strane stanovništva može dovesti do smanjenja ove infekcije i relaksacije sistema. Nemojmo da testiramo dokle možemo".

U slučaju potrebe, privremene bolnice spremne za dva dana

Mugoša je kazao da situacija još uvijek nije toliko kritična da bi se uspostavile privremene Kovid bolnice, ali da, ukoliko to bude potrebno, one mogu biti otvorene za svega dva dana.

"Imajući u obzir situaciju u kojoj se nalazimo i da imamo još prostora unutar zdravstvenog sistema za 150-170 kreveta u postojećim Kovid bolnicama, a mogu se još tri, četiri bolnice pretvoriti u Kovid bolnice sa dodatnim krevetima, još nismo u situaciji da uspostavimo privremene Kovid bolnice. Želimo da u uslovima koji su ipak prilagođeniji pacijentima, sprovodimo njihovo liječenje, a ako ne bude druge, onda ćemo postaviti i privremene bolnice", kazao je direktor IJZCG.

Bonus video: