Veći dio Malog brda 30 godina nema vodu u domovima

Urbanističkim planom za Malo brdo koji je prije godinu i po usvojen u Skupštini Glavnog grada, prema riječima Miroslava Ćukovića, planiran je potpuno novi izgled tog dijela grada
161 pregleda 0 komentar(a)
malo brdo, Foto: Vesko Belojević
malo brdo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.05.2011. 18:54h

Ni početkom druge decenije 21. vijeka svi stanovnici Malog brda, koje se nalazi svega 100-tinak metara od centra glavnog grada nemaju vodu u svojim domovima.

"Ovdje smo već 30 godina i još uvijek u kućama nemamo vode. Napravili smo naš bazen, a dovedeno je na Malo brdo i nekoliko javnih česmi sa kojih se mještani snabdijevaju vodom. Tačno da je ovo divlje naselje i da je većina kuća izgrađena bez dozvole, ali nalazi se na samo 100 metara od užeg centra Podgorice i trebalo bi da ima vode u svakoj kući. Još uvijek se može podnijeti, ali ljeti kad dođu velike vrućine teško se podnosi, a da imamo vode cijelo dvorište bi bilo zeleno", kaže Dalibor Radonjić.

Prije pet godina mještani Malog brda dobili su dvije javne česme sa kojih se snabdijevaju vodom, ali je prije dvije godine bio problem sa neplaćenim računima za struju, pa su česme ostale bez dotoka vode, a stanari Momišića bez dragocjene tečnosti.

Problem je prevaziđen, ali ni danas u svim domovina nema vode.

"Na Malom brdu ima svega 15 do 17 kuća koje imaju vodu, a oko 200 kuća nema. Javne česme, koje rade bez problema, nadamo se da su samo privremeno rješenje dok se ne dovede vodu u kuće ", kazao je Ćuković.

Njegova žena kaže da imaju problem sa poštarima koji račune ostavljaju na javnim česmama, pa kad vjetar duva odnese ih.

Bidonima i bocama sa javne česme

Radomir Drobac i njegova porodica su podstanari na Malom brdu već dvije godine, tako da se već navikao bez vode u domu, ali bi svakako volio da za dragocjenu tečnost ne mora da ide na javnu česmu.

"Snalazimo se kako znamo. Kad pada kiša akumuliramo vodu u bistijernu, a donosimo je i sa javne česme. Prinuđeni smo da racionalno trošimo vodu i štedimo svaku kap, a najteže je ljeti kada dođu vrućine. Tada djecu šaljemo na selo jer ne mogu ovdje da izdrže od vrućine, a pri tome nema vode da se normalno istuširaju", priča Drobac.

Miroslav Ćuković, živi desetak godina u Ulici vladike Danila na Malom brdu, a prve četiri godine, sjeća se da nijesu vodu imali nikako, već su je donosili iz grada.

"Znamo da je naše naselje nelegalno, ali sam zahvalan nadležnim iz Glavnog grada koji su 2005. godine napravili dvije ulične česme i pustili vodu. Spremni smo da učestvujemo i pomognemo da nam Glavni grad dovede vodu u kuću. Na Malom brdu ima svega 15 do 17 kuća koje imaju vodu, a oko 200 kuća nema. Javne česme, koje rade bez problema, nadamo se da su samo privremeno rješenje dok se ne dovede vodu u kuće ", kazao je Ćuković.

Vesna Bošković, svaki dan s bidonima i bocama ide do javne česme po vodu s koje se snabdijeva oko 50 domaćinstava.

"Nekada se stvori velika gužva, ali dogovaramo se sa komšijama tako da svi uspijemo da napunimo boce i bidone. Ne bismo žalili pare samo da nam se uvede voda u kuće, jer na Malom brdu gdje smo mi koji nemamo vode, žive uglavnom mladi bračni parovi sa bebama i malom djecom", kazala je Bošković.

Sve idealno u Urbanističkom planu

Urbanističkim planom za Malo brdo koji je prije godinu i po usvojen u Skupštini Glavnog grada, prema riječima Miroslava Ćukovića, planiran je potpuno novi izgled tog dijela grada.

"Planirano je potpuno urbano naselje, sa lamelama, školom, bolnicom, a čeka se samo investitor. Naše naselje treba da se spoji sa Vranićima, a skoro 70 hektara treba da se sredi. Prije par godina dobio sam informaciju iz “Vodovoda” da je u planu postavljanje vodovodne mreže, sa cijevima prečnika 300mm, od kružnog toka na podnožju Malog brda. Dobro bi bilo kada bi se to realizovalo uspješno, a svi bismo učestvovali samo da riješimo osnovno životno pitanje. Mislim da je u interesu ne samo našem da imamo vodu, jer će “Vodovod” na taj način imati nove platiše, koji bi uredno plaćali vodu, a bilo bi dobro sa vodom uvesti i kanalizacionu mrežu", rekao je Ćuković.

Bonus video: