Veselin Mijajlović na čelu i nove vladine firme

Novi RCUD će tako naslijediti i obavezu starog da Mijajloviću , pored redovne plate, plaća i svojevrsnu ugradnju od 25 posto u svaki iznos koji to preduzeće zaradi svojim komercijalnim aktivnostima
227 pregleda 6 komentar(a)
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.02.2015. 18:59h

Vlada je prekjuče donijela odluku o odnivanju preduzeća „Regionali ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca“ d.o.o. Herceg Novi koje će zamijeniti kontroverznu JU „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pruižanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru“ iz Bijele.

Novo preduzeće zadržaće isti akronim RCUD kao i dosadašnja JU kojom od osnivanja 2002, rukovodi bivši policijski funkcioner Veselin Mijajlović.

Novi RCUD od starog koji godinama posluje sa gubicima, preuzeće pokretne i nepokretne stvari, novčana sredtsva "i druga imovinska prava", kao i zaposlene u toj JU, ali i sve njene obaveze.

To znači da će novo d.o.o. odmah naslijediti i sudski spor RCUD-a protiv MUP-a od kojeg Mijajlovićeva JU traži 160 hiljada eura po osnovu ugovora sklopljenog 2009 sa tadašnjim ministrom unutrašnjoj poslova Jusufom Kalamperovićem, a koji je pristao da RCUD-u dodatno plaća posao za koji je ta JU već plaćena na osnovu redovnih godišnjih izdvajanja iz državnog budžeta za njen rad.

Novi RCUD će tako naslijediti i obavezu starog da Mijajloviću , pored redovne plate, plaća i svojevrsnu ugradnju od 25 posto u svaki iznos koji to preduzeće zaradi svojim komercijalnim aktivnostima.

Iako je pretežna djelatnost novog RCUD d.o.o. svrstana pod šifru 85.59 „ostalo obrazovanje“, novo preduzeće baviće se organizacijom i izvođenjem podvodnog deminiranja i otklrivanjem i uklanjanjem neeksplodiranih sredstava pod vodom, uprkos tomešto je Ministarstvo odbrane, odnosno Mornarica VCG u javnoj raspravi o predlogu osnivanja novog RCUD-a, jasno ukazala da nema potrebe za dupliranjem državnih kapaciteta u oblasti podvodnog deminiranja jer to Mornarica uspješno odrađuje u sklopu svojih redovnih zadataka.

Vlada je novom RCUD-u u zadatak dala da „spašava ljudske živote, materijalna i kulturna dobra "te da „traži i vadi potonule stvar, objekte i lica", obavlja podvodna snimanja "cjevodova i drugih inatslacija u cilju spriječavanja zagađenja voda" pri čemu to d.o.o. koje će se finasirati iz državnog budžeta, može biti nelojalna konkurencija drugim komercijalnim privrednim subjektima u Crnoj Gori registrovanim za takve i slične vrste podvodnih radova.

Iako je Vlada odustala od prvobitnog kontroverznog predloga do novi RCUD kao privredno društvo "predlaže i donosi propise" o ronilaštvu i podvodnim aktivnostima, odnosno da vrši poslove kartiranja i hidrografije što radi Zavod za hidrometeorologiju i seizmografiju, novom Mijajlovićevom preduzeću data je nadležnost kojom se bavi Institut za biologiju mora iz Kotora - "obavljanje istraživačke djlatnosti u moru u svrhu zaštite, valorizacije i uspostavljanja zona zaštite u moru i morskim ekosistemima"!

Kao ni JU koju nasljeđuje, ni novi RCUD d.o.o. neće biti obavezan da bilo kome specificiranom ministarstvu dostavlja godišnje finansijke i izvještaje o radu, a što je praksa koja je proteklih godina jako smetala nekim od ministara.

Određeno je da Mijajlović i aktuelni UO RCUD-a obavljaju svoje dužnosti do imenovanja novih organa upravljanja što može potrajati još skoro pola godine. Zanimljivo je da je Vlada u članu 12. Odluke o osnivanju RCUD d.o.o., valjda poučena dosadašnjom kontroverznom praksom rukovodilaca te JU koji su sebi obezbjedili brojne privilegije na račun javih sredstava, eksplicitno propisala da su "članovi Odbora direktora i izvršni direktor dužni da u obavljanju funkcije postupaju sa pažnjom dobrog privrednika i u svom radu ne smiju interes Društva podrediti privatnom interesu, ni vršenje funkcije koristiti za sticanje materijalne i nematerijalne koristi".

Bonus video: