Vlada može uvesti i drastičnije mjere

Pacijentkinja kod koje je juče potvrđen koronavirus je strana državljanka Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) sinoć je upozorilo sve građane i organizacije da poštuju naredbe i preporuke. Donacija Kine i Turske, po 1.000 testova na koronavirus, dopremljena je sinoć u Crnu Goru. Jedinstveni besplatni SOS broj 1616 namijenjen je svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi novim virusom
70762 pregleda 21 komentar(a)
Zdravstveni radnik u Kliničkom centru juče popodne, Foto: Boris Pejović
Zdravstveni radnik u Kliničkom centru juče popodne, Foto: Boris Pejović

Institut za javno zdravlje juče je otkrio još jedan slučaj obolijevanja od novog koronavirusa - riječ je o stranoj državljanki koja nije bila u kontaktu sa pacijentima kod kojih je ranije registrovana infekcija.

Ukupan broj oboljelih do juče popodne bio je 14.

U Institutu je juče otvoren Call centar, a jedinstveni besplatni SOS broj 1616, namijenjen je svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi novim koronavirusom, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost.

“Studenti medicinskog, stomatološkog i farmaceutskog fakulteta, koji će raditi u ovom Call centru, uvjeravaju nas da etika i profesionalizam i prije položene Hipokratove zakletve imaju svoje mjesto u borbi protiv ove pošasti“, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Donacija Kine i Turske, po 1.000 testova na koronavirus, dopremljena je sinoć u Crnu Goru.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) sinoć je upozorilo sve građane i organizacije da prihvate sve mjere koje preduzimaju državni organi kako bi zaštitili društvo od novog koronavirusa.

“Jer ako samo jedna karika popusti, ako samo jedan prenosilac virusa usljed neodgovornosti, neozibiljnosti ili nediscipline proširi virus dovodi u opasnost cijelu zajednicu – svakog građanina, svaku porodicu, a državne organe u neminovnost uvođenja još radikalnijih mjera”, poručili su sinoć iz NKT.

Iz Vlade je saopšteno da je na sjednici konstatovano da se Crna Gora nalazi u novoj, ozbiljnijoj, rizičnijoj i zahtjevnijoj fazi i da su posebno analizirani slučajevi kršenja samoizolacije.

Zato je NKT uputio apel građanima da se striktno i bez izuzetka pridržavaju svih naredbi i mjera.

“Poštovanje rješenja o samoizolaciji, odluka o karantinu, naredbi o zabrani svih javnih okupljanja kao i maksimalno uzdržavanje od svih nepotrebnih društvenih kontakata – neophodno je kako bismo sačuvali zdravlje i živote građana”.

U beranskoj bolnici spremno 40 kreveta

Beranska bolnica, koja je predviđena da bude regionalni centar za sjever države u slučaju masovnijeg širenja novog koronavirusa, u potpunosti je spremna da obezbijedi svim pacijentima bolničko liječenje. To je juče “Vijestima” kazao direktor ove ustanove Budimir Dabetić. On je kazao da imaju 12 kreveta na infektivnom odjeljenju, sedam u Urgentnom bloku, kao i još 21 krevet na internom A odjeljenju za prihvat pacijenata sa ovim oboljenjem.

„Naravno da svi želimo da do toga ne dođe, ali za slučaj potrebe tu su i druga odjeljenja da prihvate pacijente na bolničko liječenje. Ne smijemo zaboraviti na redovan zdravstveni sistem i njegu pacijenata na drugim odjeljenjima. To sve funkcioniše normalno, i fizički je odvojeno od odjeljenja koja su predviđena za bolničko liječenje pacijenata oboljelih od koronovirusa“, rekao je Dabetić.

Beranska bolnica jedina na sjeveru ima infektivno odjeljenje, te dvoje infektologa.

“U Beranama je do sada testirano sedam pacijenata za koje je postojala takozvana definicija slučaja na koronovirus, ali da su svi nalazi, na sreću, bili negativni”, kazao je Dabetić.

Uprkos umirujućim tonovima iz resornog ministarstva, ispred pojedinih trgovina u Beranama juče je bilo gužve, a umalo i incidenata.

96 odsto građana podržava mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti uvelo zbog opasnosti od širenja novog koronavirusa, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je agencija Ipsos sprovela za potrebe Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i UNICEF-a u Crnoj Gori ove nedjelje. 86 odsto građana kaže da se pridržava ovih mjera, iako jedna trećina (31 odsto) priznaje da im to ne pada lako.

Ljekari su uputili apel građanima da se pridržavaju preporučenih mjera i održavaju socijalnu distancu, odnosno da bez prijeke potrebe ne izlaze na ulice i u trgovine.

U Beranama se tim povodom oglasilo i Osnovno državno tužilaštvo koje je saopštilo da prati situaciju i upozorilo građane da nepridržavanje preporučenih mjera podliježe krivičnoj odgovornosti, u smislu krivičnog djela ugrožavanja zdravlja stanovništva. Opštinski krizni štab je na posljednjoj sjednici predložio za karantin zgradu Univerzitetskog centra, odnosno đačkog i studentskog doma, sa kapacitetom od preko 200 kreveta.

Hotel “Bijela rada” karantin u Bijelom Polju

Bjelopoljski Opštinski tim za zaštitu i spasavanje predložio je za karantin hotel “Bijela rada”. Ministarstvo zdravlja donijeće odluku o tome da li ova lokacija ispunjava propisane uslove za te potrebe.

U Bijelom Polju, Mojkovcu i Kolašinu juče je pod zdravstvenim nadzorom bilo 278 osoba, koje su boravile na područjima u kojima je registrovana infekcija COVID–19, kazao je epidemiolog Aleksandar Jeknić.

Sve osobe, koje su na području kolašinske opštine pod ljekarskim nadzorom ili u samoizolaciji, dobrog su zdravstvenog stanja, saopštila je juče direktorka Doma zdravlja Dragica Popović. Ljekari su, tvrdi ona, u stalnom kontaktu sa osobama kojim je određen ljekarski nadzor, kao i onima koji su u samoizolaciji. Kazala je da je pod zdravstvenim nadzorom u toj opštini ženska osoba, koja je prije nekolio dana doputovala iz Njemačke i muškarac, državljanin Italije. Prema njenim riječima, kolašinski Dom zdravlja raspolaže svom potrebnom medicinskom opremom (zaštitne maske, odijela, rukavice, kiseonik i sredstva za dezinfekciju) u dovoljnim količinama, kao i zdravstvenim kadrom. U Nikšiću je juče bilo oko 550 osoba pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog virusa COVID–19, kazao je “Vijestima” epidemiolog Redžeb Zejnelagić.

Rekao je da je riječ jo osobama koje su boravile u područja gdje je evidentiran virus COVID–19 ili imale kontakt sa građanima koji dolaze iz tih područja i koje su u kućnom nadzoru.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Nikšić, dr Ljiljana Adžić, rekla je da je nalaz poslat u Podgoricu, a znatno je manji broj pacijenata koji dolaze u Dom zdravlja.

“Dom zdravlja dva puta dnevno dezinfekujemo, kao i sanitetsko vozilo koje je namijenjeno za transport bolesnika i prevoz do pacijenata koji su pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom. Dobili smo i dva odijela za izolacionu sobu i za tim koji ide na teren”, kazala je Adžićeva.

Iz Doma zdravlja su još jednom apelovali na sugrađane koji imaju respiratornih zdravstvenih problema i sumnjaju na potencijalnu zarazu koronavirusom, da ne dolaze odmah u zdravstvene ustanove, već da se prvo jave na dežurne telefone 040 204-604 od 07 do14h i 068/ 802- 335 od 0 do 24h.

Opština Pljevlja predložila je Ministarstvu zdravlja da karantin bude na lokaciji vojnog stacionara koji raspolaže sa 23 kreveta. Predsjednik Opštine Igor Golubović koji je i rukovodilac opštinskog tima pozvao je građane da pokažu najveći nivo odgovornosti kroz sprovođenje preventivnih mjera.

Pristižu donacije sa svih strana

Poznati humanitarac iz Bijelog Polja, Hajriz Hačko Brčvak, uplatio je 100.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, zbog borbe protiv novog koronavirusa.

Istu sumu donirala je i kompanija “Savana”, čiji je vlasnik Veselin Mijač, švedski biznismen crnogorskog porijekla. Dodatnih 100.000 eura Nacionalnom koordinacionom timu donirala je kompanija “Novi Volvox”.

Proslavljeni fudbalski as Stevan Jovetić donirao je 50.000 eura. Prethodno je Stefan Savić nabavio dva respiratora za potrebe bolnica u Beranama i Bijelom Polju (vrijednosti 40.000 eura), a Domu zdravlja Mojkovac donirao je 5.000 eura... Njihov saigrač iz reprezentacije Luka Đorđević donirao je 20.000 Kliničkom centru za kupovinu respiratora, a Žarko Tomašević uplatio je 20.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog Tijela.

Kompanija “Vezuv” donirala je 60.000 eura.

Čelebić grupa doniraće 20.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, te staviti na raspolaganje, u slučaju potrebe, Vladi Crne Gore sve raspoložive kapacitete svojih kompanija, uključujući i hotelske.

Bošnjačka stranka donirala je 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv koronavirusa.

Poslovni i umjetnički direktori CNP-a će donirati trećinu svoje plate Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

Kolektiv Ministarstva sporta i mladih donirao je hiljadu eura za borbu protiv novog koronavirusa.

Odbornici Građanskog pokreta URA odlučili su da svoje mjesečne naknade iz Skupštine prijestonice doniraju Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za borbu protiv korona virusa.

Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kao znak solidarnosti sa inicijativom Vlade Crne Gore, donijelo je odluku da 50 odsto martovskog iznosa akademijske nagrade svih članova CANU uplati Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, navodi se u jučerašnjem saopštenju

Stanari jedne od zgrada u podgoričkom naselju Siti kvart, kao pomoć protiv širenja novog virusa korona, donirali su 1.000 eura za nabavku respiratora.

Sredstva su uplaćena na račun Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Uplaćena donacija novac je sa zajedničkog računa ulaza lamele D2 u Siti kvartu, na koji uplaćuju novac za održavanje zgrade.

Bivši predsjednik Opštinskog odbora Nove i nekadašnji funkcioner Demokratskog fronta Slavko Fuštić, ponudio je svoj motel “Ravna rijeka” u Bijelom Polju, za potrebe državi Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa.

Motel se nalazi uz magistralni put BIjelo Polje - Mojkovac i ima 8 soba sa kupatilima i više od 20 ležaja.

Pacijentkinja iz Ulcinja pridržavala se mjera

Porodica žene iz Ulcinja kod koje je među prvima u utorak registrovan koronavirus, demantovala je informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama i javnosti da je išla po svadbama i sahranama.

“Moja sestra je doputovala iz Njujorka preko Beograda 13. marta u osam sati ujutro. Na aerodromu smo je dočekali ja i njen rođak iz Ulcinja koji je došao po nju. Pošto živim u Podgorici ja sam se pozdravio, a ona nastavila put sa rođakom za Ulcinj”, tvrdi rođak. U saopštenju porodice demantuju se glasine da je išla “na svadbe i sahrane” i ističe se da do subote, kada je osjetila prve simptome nije izlazila iz kuće.

“Do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze povezan sa njom. U subotu je zvala svoju doktorku i rekla joj da ima zdravstvenih problema. Poslali su hitnu pomoć koja joj je doniljela neke tablete i ostavila ih na kapiju. Da bi tek u nedjelju došli za nju i poveli je u bolnicu u Baru, da bi uzeli uzorke i potom je vratili kući. Tek uveče kada su bili poznati rezultati, došli su za nju i poveli je u Klinički centar. Napominjem da se ja nalazim od nedjelje u kućnoj izolaciji. I ako je prošlo nedjelju dana, ponoviću da nije zabilježen nijedan slučaj zaraze povezan sa njom”, saopštila je porodica.

Maske krojača nemaju efekat kao medicinske

Krojačke radnje u pojedinim crnogorskim gradovima besplatno šiju zaštitne maske za građane. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija i Institut za javno zdravlje, kažu da se maske od platne (na primjer, pamuka ili gaze) ne preporučuju ni pod kojim okolnostima.

Inženjerka za dizajn i tekstil Tijana Todorović iz Podgorice upozorava da maske moraju biti šivene u okruženju koje je sterilisano i poručuje da one kakve ovih dana šiju krojači u više crnogorskih gradova, nemaju efekat zaštite poput medicinskih.

Objašnjava da u uslovima u kojima se ovih dana šiju maske, materijal od kojeg se izrađuju dira više osoba, materijal se reže bez rukavica.

“I šiju na mašini na kojoj se šilo ko zna šta prije toga”, ukazuje ona.

Todorovićeva dodaje i da je problem kasnije i u načinu dostave.

“Ako je i jedna jedina osoba zaražena, to ostaje na materijalu za maske i automatski prelazi na korisnika i sve one sa kojima je u kontaktu”, kazala je ona “Vijestima”.

Da bi proizvodnja bila valjana, dodaje ona, svi koji izrađuju maske moraju da budu testirani, u uniformama, a materijali od kojih se maske izrađuju – dezinfikovani, provjereni i spakovani prema propisima.

Todorovićeva ukazuje da ni materijali od kojih se maske izrađuju nemaju efekat zaštite.

“Pamuk zadržava nečistoće i bacile duže nego bilo koja tkanina, tako da je bolje imati i ruku preko usta nego ništa. Čisti pamuk bi bio najsigurniji, ali u prodaji, bilo da je u pitanju majica ili čaršaf, nema 100 odsto pamuka i taj pamuk je farban i hemijski obrađivan. Nosite, pravite maske, ali ta maska nema efekat ni blizu medicinske i samo je jedna od barijera koja može da pomogne, ali ne i da spasi”, poručila je ona.

Bonus video: