Vlada nudi usavršavanje u DPS-u

Nije mi jasno kako ja mogu da se stručno obučim u DPS-u i kako da odradim pripravnički sa 220 eura u drugom gradu, rekla je Šljuka
8 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 18:35h

Problemi u vezi sa prijavom na Vladin projekat “Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem” ne završavaju se sa nepotpunom bazom podataka sa Univerziteta. Naime, nekoliko studenata koji su pokušali da se prijave za praksu, javilo se “Vijestima” tvrdeći da je jedan od novih problema to što u bazi podataka na sajtu elektronske uprave postoje samo podaci o fakultetima, ali ne i o studijskim programima koje su studenti završili.

Na taj problem je naišla studentkinja Fakulteta za menadžment u saobraćaju i komunikacijama iz Berana, Selma Šljuka. Ona je objasnila da su poslodavci dobili listu sa nazivima fakulteta, ali da oni nijesu imali mogućnosti da biraju smjerove koji im odgovaraju, a na osnovu kojih su studenti prijavljeni na Birou rada. To, kako tvrdi, smanjuje opseg mogućnosti koje se nude studentima.

“Moj studijski program je Menadžment u elektronskim komunikacijama i ja se tako vodim na Birou. Na listi koja je bila dostupna poslodavcima moj studijski program je bio zaveden u oblast ekonomije. Razumijem da menadžment pripada oblasti ekonomije, ali ne razumijem zašto nijesu ovaj studijski program uparili sa telekomunikacijama koje ova oblast izučava ili sa kablovskim i mobilnim operaterima”, kazala je Šljuka “Vijestima”.

Ona je naglasila da zna najmanje dvije firme koje su tražile studente koji su završili osnovne studije iz oblasti telekomunikacija, ali da njoj, upravo zbog ovakvog načina prijavljivanja, te firme nijesu ponuđene.

Ostao samo DPS

Ona je dobila mogućnost da odabere tri poslodavca: DPS Kotor, DPS Podgorica i “E fusion” iz Nikšića. Međutim, neposredno nakon prijave, jedan od poslodavaca se povukao sa spiska poslodavaca koje je izabrala.

“Ja imam prosjek 9,94, a firma 'E fusion', koja se bavi konsaltingom i inženjeringom se odmah povukla sa liste nakon moje prijave, što me navodi na zaključak da nisu očekivali mene sa visokim prosjekom koja imam prednost u odnosu na onog koga je ta firma htjela”, smatra Šljuka.

Ona tvrdi kaže da je isto pitanje postavila svima čiji se kontakti nalaze na sajtu e-uprave, ali da joj niko nije odgovorio. Na kraju je, kako kaže, razgovarala sa Ivanom Lazarevićem, pomoćnikom ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, koji joj je rekao da ne postoji mogućnost da se taj problem riješi.

“Nije mi jasno kako ja mogu da se stručno obučim u DPS-u i kako da odradim pripravnički sa 220 eura u drugom gradu”, naglasila je Šljuka.

Iz Ministarstva negiraju da postoje ovakvi problemi. Kako je “Vijestima” kazao pomoćnik ministra za informaciono društvo, Ivan Lazarević, studenti se prijavljuju isključivo tako što navode smjer, a ne fakultet koji su završili, a poslodavci oglašavaju potrebu za studentima određenih studijskih programa.

“Poslodavci su imali pravo da oglase potrebu za visokoškolcima sa bilo kog studijskog programa koji se studira u Crnoj Gori ili je nostrifikovan od strane Ministarstva prosvjete. Takođe, korisnicima Programa su vidljivi i dostupni za izbor svi poslodavci koji su oglasili potrebu za visokoškolcima sa njihovog studijskog programa”, kaže Lazarević.

On je naglasio da su se svi poslodavci prijavili slanjem elektronske i štampane forme obrasca za prijavljivanje.

Lazarević je poručio da će svi zainteresovani studenti moći da apliciraju za ovaj program do 15. novembra, nakon čega slijedi uparivanje sa poslodavcima.

“Svaki korisnik koji je zainteresovan za program sigurno prolazi prvi korak - prijavu gdje se provjeravaraju njegovi podaci na osnovu urednih baza koje smo dobili od fakulteta”, objasnio je Lazarević. On, međutim, nije odgovorio na pitanje da li se neka firma povukla sa liste ponuđenih poslodavaca.

Svršeni visokoškolci, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, od 16. oktobra imaju mogućnost da se prijave za program, čiji je cilj da im omogući da se tokom devet mjeseci obuče za samostalno obavljanje posla u svojoj struci.

Nakon tog perioda, studenti će imati priliku da polažu stručni ispit, a tih devet mjeseci obuke će biti priznati kao 12 mjeseci radnog iskustva, ali ne i pripravničkog i radnog staža.

Lazarević: Baze podataka su tačne

Studentkinja specijalističkih studija na Pravnom fakultetu (UCG) u Bijelom Polju, koja je tražila da ostane anonimna, kazala je da ona nije mogla da nađe u bazi nijednog poslodavca koji traži pravnike. “To prosto nije moguće. Zamislite da u cijeloj Crnoj Gori nijedna firma ne traži pravnika”, naglasila je ona.

Lazarević je istakao da su baze fakulteta tačne i precizne i da se redovno ažuriraju u saradnji Ministarstva prosvjete i sporta i obrazovne institucije korisnika koji se prijavljuju.

“Imajući u vidu da još traje prijava korisnika, tek nakon 15. novembra možemo govoriti o studijskim programima, odnosno o velikoj ili maloj potražnji za određenim studijskim programima”, kazao je Lazarević ne precizirajući da li je uopšte moguće da za određene fakultete ili smjerove ne postoji interesovanje poslodavaca.

Prosjek se vrednuje kako treba

Program stručnog osposobljavanja podrazumijeva tri koraka, a prvi je unošenje podataka o fakultetu koji su završili, uključujući i prijavu prosjeka sa osnovnih studija.

Međutim, studenti tvrde da to što se viši stepen školovanja ne vrednuje dodatno predstavlja jedan vid diskriminacije. “Ne mogu imati isti status studenti koji su završili osnovne ili specijalističke, magistarske ili doktorske studije. Valjda bi trebalo da se svaki stepen studija vrednuje dodatno”, kazao je jedan od studenata Univerziteta Crne Gore, koji nije htio da navodi naziv fakulteta koji je završio.

U Ministarstvu ni to ne vide kao problem, jer prema njihovom mišljenju takav način prijavljivanja stvara jednake šanse prijavljenima.

“Prema Zakonu o stručnom osposobljavanju pravo na učešće u ovom programu imaju lica sa visokim obrazovanjem. Svi korisnici sa stečenim visokim obrazovanjem su izjednačeni u mogućnostima za učešće u ovom programu, a upravo je iz ovog razloga definisano da se studenti prijavljuju sa stečenim osnovnim visokim studijama”, objasnio je Lazarević.

Galerija

Bonus video: