"Vladina objava zvuči kao poziv na linč": Korona "ubija" i pravo na privatnost

Iz Vlade su sinoć poručili da “neka svaki građanin zna ko ga od komšija i sugrađana nedisciplinom dovodi u opasnost”
66072 pregleda 202 komentar(a)
Studentski dom pretvoren u karantin, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Studentski dom pretvoren u karantin, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2020. 11:56h

Vladino Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da sinoć počne sa saopštavanjem imena onih koji su u samoizolaciji.

Odluku o objavi podržao je i Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP), dok iz nevladinih organizacija poručuju da nije saopšten jasan osnov prema kojem bi pravo na privatnost moglo biti ograničeno.

Iz Vlade su sinoć poručili da “neka svaki građanin zna ko ga od komšija i sugrađana nedisciplinom dovodi u opasnost”. “Kako snage bezbjednosti nigdje u svijetu ne mogu nadzirati u svakom trenutku svakog građanina koji bi trebalo da je u samoizolaciji, i kako svako lice koje napusti samoizolaciju predstavlja opasnost i za svoju porodicu, a i za cijelu zajednicu odlučeno je da imena lica u samoizolaciji budu objavljena. Jedina alternativa ovom rješenju bilo je proglašavanje zabrane kretanja za sve građane. NKT je ocijenilo da ovu mjeru ne treba uvoditi,” stoji u saopštenju NKT, gdje se dodaje da iskustva pojedinih država regiona pokazuju da ni uvođenje vanrednog stanja i zabrane kretanja u određenim djelovima dana ne garantuje poštovanje samoizolacije. Savjet AZLP saglasan je sa mjerom i dao je zeleno svjetlo vlastima. “Pojava virusa COVID-19 u Crnoj Gori, koji je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom zbog lakoće načina širenja, jeste situacija koja u potpunosti opravdava mišljenje da javno objavljivanje ličnog imena i mjesta boravka lica koja se nalaze u samoizolaciji, prema rješenju sanitarne inspekcije, a sve u cilju zaštite javnog zdravlja, nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, piše u mišljenju koje potpisuje predsjednik Savjeta Sreten Radonjić. Doskorašnji član Savjeta AZLP Radenko Lacmanović rekao je za “Vijesti” da, ako su u pitanju samo lica koja su prekršila rješenje o samoizolaciji, za to postoji opravdan interes javnosti da zna”. “Ali ako nije, onda je mjera upitna”, kazao je on. Lacmanović je dodao i da nije naišao na sličnu mjeru u državama poput Španije, Francuske, Italije... Upozorava da je problematično i to što mnogi u Crnoj Gori nose isto ime i prezime, ali i da žive u istom mjestu, što bi moglo stvoriti probleme cijelim porodicama. I iz Građanske alijanse podržavaju mjeru Vlade, ukoliko se ona odnosi samo na one koji krše samoizolaciju. “Ako se odnosi na sve, ovom odlukom se krši pravo na privatnost, jer je zdravstveno stanje privatnost. Za ovo je potrebna saglasnost samih građana. U tom slučaju apelujemo na Vlada Crne Gore da preispita ovu odluku i nađe druge načine za borbu protiv nepoštovanja samoizolacije”, poručili su iz te NVO. Iz Centra za građansko obrazovanje su pozvali Vladu da hitno povuče ovu odluku, poručujući da se njome krši Ustav ali i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. “Jasno je da ovo vodi lancu opasnih posljedica - od stigmatizacije, moralne osude onih koji se nalaze u samoizolaciji, preko narušavanja javnog reda i mira, do nekih mnogo ozbiljnijih krivičnih djelovanja od strane građana,” upozorila je Tamara Milaš, dodajući da se Vlada mora odlučiti za bolja rješenja. Tea Gorjanc Prelević iz “Akcije za ljudska prava” ocijenila je da Vladina objava na Tviteru zvuči kao poziv na linč. “Očekujemo da vidimo zakonski osnov za ograničenje ustavom zagarantovanog prava na privatnost. U suprotnom, to je nedozvoljeno”, poručila je ona.

Bonus video: