Vladina pomoć nije stigla do svih: Ko je "birao" penzionere u Beranama?

Dva udruženja penzionera i Crveni krst ne znaju ko je sačinio spisak, a iz DF-a tvrde da ni sadržina paketa nije bila ista za sve
7411 pregleda 8 komentar(a)
Berane, Foto: Tufik Softić
Berane, Foto: Tufik Softić

Odbornica Demokratskog fronta u lokalnom parlamentu u Beranama Vida Ivanović tvrdi da “otvoreno sumnja u transparentnost raspodjele pomoći penzionerima u tom gradu”.

Ona, ali i jedan broj penzionera, postavili su pitanje ko je autor spiskove kojim, kako tvrdi, nisu obuhvaćeni svi koji imaju pravo na ovu vrstu pomoći.

Podjela paketa pomoći od Vlade Crne Gore beranskim penzionerima, bila je posljednjih dana jedna od aktuelnih tema.

Akcija raspodjele paketa je završena, bez obzira što do mnogih penzionera u Beranama ta pomoć nije stigla.

“Poznato je da je Vlada opredijelila 4.600 paketa hrane i higijene za sve penzionere, iako prema zvaničnim podacima u Beranama ima 5.033 penzionera”, kazala je Ivanovićeva.

Prema njenim riječima, veliki broj penzionera se požalio kako pomoć nije upućena na njihove adrese, “pa se sa razlogom postavlja pitanje zašto je u Beranama vršena selektivna raspodela pomoći penzionerima”.

“Takođe ne možemo, a da se ne zapitamo ko je autor spiskova, odnosno ko je sačinjavao spiskove kojim nisu obuhvaćeni svi koji imaju pravo na tu vrstu pomoći”. Pokušavajući da ostvare svoja prava, oštećeni penzioneri su se obraćali Udruženjima penzionera kojih u Beranama ima dva, zatim Fondu PIO, kao i Crvenom krstu, ali sa svih adresa je stigao identičan odgovor, a to je da niko od njih nije upoznat sa spiskovima, niti je učestvovao u pisanju istih, niti ih je bilo ko konsultovao u vezi raspodjele”, tvrdi Ivanovićeva.

Ona napominje da su prije početka raspodjele paketa pomoći, nadležni u Opštini Berane organizovali sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica i Crvenog krsta, kako bi predložili pomoć u raspodjeli paketa i angažovanju volontera.

“Međutim, dobili su odgovor da je po nalogu NKT za zarazne bolesti predlog odbijen i tom prilikom saopšteno da će se distribucija pomoći za sve penzionere vršiti isključivo preko specijalizovanih timova Crvenog krsta i da će ti timovi biti poslati iz Podgorice, što nije pametan potez imajući u vidu veliki rizik u širenju infekcije koju nosi pandemija kovid 19”, smatra Ivanovićeva.

Ona kaže da ne treba zaboraviti i činjenicu da ova pomoć nije sljedovala one koji primaju invalidsku penziju, bez obzira što je među njima i znatan broj onih koji boluju od najtežih neizlječivih bolesti.

“Od oštećenih penzionera došli smo do saznanja da ni sadržina pakteta pomoći nije ista za sve, odnosno da su neki paketi sadržali manju količinu namirnica nego što je bilo navedeno, dok je pojedinim namirnicama istekao rok trajanja. Takođe, distributeri nisu vodili evidenciju o tome ko je primio pomoć, nije je bilo ijednog dokumenta koji bi služio kao dokaz da su penzioneri svojim potpisom potvrdili da je pomoć stigla do njih”, tvrdi ova odbornica DF-a.

Ivanovićeva nakon svega postavlja pitanje “ko je i po kom kriterijumu pravio spiskove penzionera koji će pomoć primiti, iz kog razloga se vršila selekcija penzionera, i da li je ova teška situacija iskorištena za još jednu u nizu grubih manipulacija penzionera, koja se sprovodi, kako stvari stoje, isključivo u već započetu izbornu kampanju koja se obavlja na krilima kovid-19 i na taj način skupljaju politički poeni”.

Iz jednog udruženja penzionera su kazali “Vijestima” da nijesu bili uključeni u akciju i da ne znaju ništa o tome. Iz drugog udruženja su uputili poziv penzionerima “koji nijesu dobili pomoć, da se jave poslije praznika, kako bi im pomoć bila naknadno uručena”.

Bonus video: