Vlahović kažnjen sa 20 odsto od plate

Ovo je drugi put da ambasador krši Zakon o sprječavanju korupcije
8344 pregleda 17 komentar(a)
Vlahović, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Vlahović, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 29.11.2019. 12:51h

Ministarstvo vanjskih poslova kaznilo je ambasadora Miodraga Vlahovića zbog ranijeg kršenja Zakona o sprječavanju korupcije.

Agencija za sprječavanje korupcije je juče donijela još jednu odluku da je ambasador prekšrio Zakon jer nije dostavio imovinski karton, zbog čega se ne zna njegovo imovinsko stanje.

Ovaj postupak pokrenut je nekoliko dana nakon što su "Vijesti" objavile da on ponovo nije ispunio svoju zakonsku dužnost.

Prošli put je početkom marta prošle godine donijela odluku kojom je utvrdila da je on prekršio Zakon o sprječavanju korupcije na način što Agenciji nije dostavio karton u roku od 30 dana od dana stupanja na mjesto ambasadora.

"Nakon te prošlogodišnje odluke, ASK je u skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju korupcije o tome upoznala MVP kao organ u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju, radi pokretanja odgovarajućeg postupka iz nadležnosti tog organa. S tim u vezi, Ministarstvo je obavijestilo ASK da je prema imenovanom funkcioneru sprovelo disciplinski postupak u kojem je utvrdilo da je imenovani odgovoran zato što je prekršio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije na način što Agenciji nije dostavio Izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od dana stupanja na javnu funkciju, čime je počinio težu povredu službene dužnosti iz člana 95 stav 1 tačka 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.," navodi se u saopštenju Agencije.

U saopštenju se dodaje da je tom prilikom, Ministarstvo obavijestilo ASK da je, iz navedenog razloga, u skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima imenovanom funkcioneru izreklo disciplinsku mjeru – novčanu kaznu u iznosu od 20 odsto od mjesečne zarade isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti, u trajanju od tri mjeseca.

Bonus video: