Vraćanje Džomića sa granice još se izviđa

Postupajući tužilac u Nikšiću veoma odgovorno i na stručan način vodi ovaj postupak, kazao je juče Džomić
78 pregleda 9 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2015. 07:32h

Ni nakon gotovo deset mjeseci nikšićko Osnovno tužilaštvo nije odlučilo da li će neko krivično odgovarati zbog toga što je sveštenik Velibor Džomić sredinom februara spriječen da uđe u Crnu Goru.

Džomiću je tada granični policajac saopštio da ima usmenu naredbu da ga ne pusti, iako je samo nekoliko dana ranije Upravni sud odobrio svešteniku SPC privremeni boravak u Crnoj Gori, do okončanja spora.

“Predmet se nalazi u fazi izviđaja. Postupajući tužilac u predmetu tražio je dodatnu dokumentaciju od Uprave policije i nakon dostavljanja iste, blagovremeno će biti donijeta odluka”, odgovoreno je “Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Džomić se nakon šestomjesečnog “izgnanstva” početkom avgusta vratio u Crnu Goru, nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost obavijestila MUP da se on više ne tretira kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost.

On je sinoć kazao “Vijestima” da je evidentno da je i u njegovom slučaju, u dijelu koji se ticao nadležnosti Uprave policije, bila prisutno takozvano “plavo ćutanje”.

“Vidjećemo da li i nastavljaju sa tim, ali kao što se vidi plavo ćutanje ne može dovijeka trajati”, kazao je on.

Sveštenik je dodao da mu je, kao doktoru pravnih nauka, poznato da su pravne procedure i složene i spore.

“Postupajući tužilac u Nikšiću veoma odgovorno i na stručan način vodi ovaj postupak. To mi je važnije od činjenice da li će, ukoliko budu ispunjeni zakonski uslovi, protiv onog funkcionera ili službenika MUP-a koji mi je i pored odluke suda usmeno zabranio ulazak u Crnu Goru, optužnica biti podignuta mjesece dana ranije ili kasnije”, kazao je Džomić.

Sveštenik je istakao da izražava puno povjerenje u tužilaštvo i da očekuje da će optužnica biti podignuta.

“Na tužilaštvu je da utvrdi protiv koga. Znam ko je izdao naređenje, i ko je 16. februara suspendovao pravni poredak Crne Gore u mom slučaju. Njega čekam, a nadam se da će i optužnica, ukoliko bude podignuta, to potvrditi”, kazao je on.

Bonus video: