Vratićemo oduzeto

Uprkos opstrukcijama, Kotorani i Tivćani, vlasnici zemlje u kompleksu bivšeg Montepranza, neće odustati
2 komentar(a)
Golf teren, Boka Grupa, Foto: Siniša Luković
Golf teren, Boka Grupa, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.10.2013. 09:08h

Građani Tivta i Kotora, koji su vlasnici velikog dijela zemljišnog kompleksa nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Montepranzo“ u Tivtu, koje je Vlada dala u devedesetogodišnji zakup holandskoj kompaniji „Limon“, a ona projekat naknadno ustupila firmi „Boka Group“, neće odustati od borbe za zaštitu svojih prava uprkos opstrukcijama sa kojima se suočavaju.

To je „Vijestima“ potvrdio zastupnik tih građana Mato Marović, ističući da je Osnovni sud u Kotoru 6. septembra donio presudu kojom je “potvrdio da je oko 180.000 kvadrata zemljišta sa sjeveroistočne strane piste tivatskog aerodroma, u privatnom, a ne državnom vlasništvu“. Sudija Osnovnog suda Kotor Srđan Klikovac donio je „djelimičnu presudu“ kojom je prihvatio argumentaciju najvećeg broja građana - tužilaca, i konstatovao da je oko 180.000 kvadrata zemlje privatno, a ne državno. Klikovac je tom prilikom odbio samo manji dio zahtjeva građana kojima su se protivili Opština Tivat, država Crna Gora i preduzeće „Montepranzo“ kao tužena strana u sporu ukupne procijenjene vrijednosti 100 miliona eura.

Prema tvrdnjama Marovića, sudija je „djelimičnu presudu“ donio samo iz razloga što „zbog obimnosti predmeta jednostavno fizički nije stigao da pregleda dokumentaciju i odluči o svim tužbenim zahtjevima građana“, koji plediraju da imaju svojih privatnih oko 270.000 kvadrata zemlje u kompleksu nekadašnjeg tivatskog poljoprivrednog dobra. Sudija Klikovac je, međutim, samo pet dana nakon te presude, donio rješenje o njenoj ispravci kojim je promijenio samo dvije rečeničke konstrukcije u izreci presude i koja se, nakon toga, može tumačiti kako kome odgovara – građanima - privatnim vlasnicima zemljišta, odnosno državi koja pretenduje da zadrži kontrolu nad zemljom ekspropisanom još krajem pedesetih godina prošlog vijeka. Iako je država tu zemlju tada uzela po smiješno malim cijenama za potrebe poljoprivrednog dobra, ona vlasnicima, uprkos zakonskoj obavezi, nije vraćena kada joj je status prije desetak godina promijenjen u gradsko-građevinsko zemljište i kada je taj kompleks, na kome su nekada uzgajani vinogradi, agrumi, povrće i cvijeće, opredijeljen za izgradnju golf igrališta.

„Boka Group“ sada u Tivatskom polju treba da gradi golf teren na više od 786.000 kvadrata zakupljenog zemljišta, od čega građani traže povraćaj oko 270.000 kvadrata, eksproprisanih od 1959. do 1962. godine za potrebe osnivanja poljoprivrednog dobra.

“Višem sudu u Podgorici smo podnijeli žalbu na presudu sudije Klikovca i njenu naknadnu izmjenu zbog pogrešnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, zbog pogrešne primjene materijalnog prava, zbog toga što je presuda nakon izmjene postala nerazumljiva, protivrječna sama sebi i razlozima presude, koji su nejasni i kontradiktorni. Sama izmjena merituma presude na način na koji ju je sudija Klikovac izvršio napravljena je na nedopušten i protivzakonit način”, kazao je “Vijestima” Mato Marović.

Njemu i još pedesetak građana koje Marović predstavlja njihov advokat Željko Aprcović iz Kotora je, 12. septembra, otkazao punomoć zbog, kako je naveo u dopisu, “brojnih komentara u medijima gdje se manipulisalo sa mojim imenom u dijelu koji se odnosi na tumačenje djelimične presude”.

Aprcović je, inače, visoki funkcioner DPS-a čiji su kadrovi na čelu “Montepranza” i Vlade koja vodi cijeli kontroverzni posao pretvaranja tivatskog poljoprivrednog dobra u golf teren sa vilama za prodaju na tržištu, tvdeći da je taj posao u državnom interesu. U dopisu sudu i njegovim donedavnim klijentima, advokat Aprcović je naveo da je “stranke obavijestio da je preuzeo djelimičnu presudu… kojom se odbija zahtjev tužilaca za utvrđivanje prava svojine, odnosno korišćenja”. Aprcović je, međutim, samo dan prije nego što je “zbog nekorektnosti i pogrešnog tumačenja” svojim klijentima otkazao punomoćje, tivatskom Radio Dux potvrdio da je Osnovni sud u Kotoru u svojoj presudi od 6. septembra zapravo prihvatio trećinu zahtjeva privatnih vlasnika, “ali ona nije konačna iz razloga što postoji mogućnost žalbe Višem sudu u Podgorici”. Po njegovom tadašnjem tumačenju, druga trećina tužbenih zahtjeva odbijena je “zbog toga što je sud zauzeo pravno stanovište da ga je drugačije trebalo podnijeti”, dok se o trećoj trećini tužbenih zahtjeva uopšte nije ni odlučivalo.

Sastanak sa Josipovićem

Marović je kazao da su, nakon što im je Aprcović otkazao punomoć, građani imali veoma velike probleme da nađu novog advokata koji će ih dalje zastupati u nastavku tog spora.

“Mnogi kojima smo se obraćali pokušali su da nas odbiju izuzetno visokom cijenom svojih usluga i traženjem plaćanja unapred, a neki su nam i otvoreno priznali da im je sugerisano da se ne prihvataju našeg slučaja jer to nije u ’državnom interesu’. Ipak, uspjeli smo, pred sam istek zakonskog roka, da napravimo adekvatnu žalbu na presudu i pravovremeno je predamo Višem sudu u Podgorici. Sigurno je da nećemo odustati od naših prava i da ćemo se svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima boriti za našu imovinu”, kazao je Marović.

Njemu uskoro u Zagrebu predstoji i susret sa hrvatskim predsjednikom, dr Ivom Josipovićem, na kojem će jedna od tema biti i imovinski problem građana u vezi sa poljoprivrednim dobrom - golf igralištem u Tivtu.

Budući da su najveći dio tih građana Hrvati, vraćanje njihove imovine proglašeno je veoma značajnim za ukupan položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori, a na to je Josipoviću i njegovom crnogorskom kolegi Filipu Vujanović posebno skrenuta pažnja prilikom boravka dvaju predsjednika u Donjoj Lastvi kod Tivta 4. septembra i njihovog tadašnjeg susreta sa prvacima ovdašnje hrvatske manjine.

“Što se restitucije tiče, imamo isti odnos za sve i nastojimo da svi zajedno ubrzamo i primjerimo je zakonu i poštovanju državnih interesa”, prokomentarisao je tada Vujanović.

Bonus video: