Vujović: Uzimajući pare, Vlada nam ruši nezavisnost

Agencija opstaje zahvaljujući prihodu od kablovskih operatera jer većina elektronskih medija ne plaća uredno svoje obaveze prema regulatoru
95 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 20:57h

Glasovima parlamentarne većine u skupštinskom Odboru za politički sistem juče je usvojen predlog izmjena Zakona o elektronskim medijima koji će, kada bude usvojen u parlamentu, omogućiti da se višak prihoda Agencije za elektronske medije (AEM) na kraju godine prebaci u državni budžet.

Povodom toga se sinoć oglasio i Savjet AEM-a, kritikujući taj predlog Vlade. “Savjet Agencije je konstatovao da bi izmjena Zakona mogla izazvati negativne posljedice po položaj medija i agencije kao nezavisnog regulatora. Najavljene izmjene mogu dovesti u pitanje uspješnost pregovora Crne Gore o Poglavlju 10 usljed nepoštovanja standarda Savjeta Evrope na koje se Crna Gora obavezala... Usvajanje predloga u značajnoj mjeri ugrožava nezavisnu poziciju regulatora i svodi ga na nivo organa izvršne vlasti koji nema samostalnost u donošenju odluka”, piše u saopštenju Savjeta, koje je potpisao njegov predsjednik Ranko Vujović.

Uzalud su poslanici opozicije insistirali da iz Ministarstva finansija kažu koliko na kraju godine očekuje viška iz ove regulatorne Agencije, želeći u stvari da pokažu da je riječ o neznatnom prihodu. Pošto je više puta ponovljeno pitanje Koče Pavlovića (DF) i Snežane Jonice (SNP), u priču se umiješao njen izvršni direktor Abaz Džafić: “Kada bi u ovoj godini imali stoprocentu naplativost prihoda, to bi bilo oko 34.000 eura”.

Džafić je objasnio da Agencija opstaje samo zahvaljujući prihodu koji ubira od kablovskih operatera jer većina elektronskih medija ne plaća uredno svoje obaveze prema regulatoru.

Vujović je dodao da je naplativost obaveza kod elektronskih medija 34, a kod kablovskih operatera oko 80 procenata.

Damir Rašketić iz Ministarstva finansija nije mogao da kaže koliko očekuje viška od ove Agencije, jer nema podatke.

DPS žuri

Poslanicima DPS-a juče se žurilo da priču o setu izmjena zakona kojima se steže kaiš što prije prebace sa odbora na plenum, pa su predsjednika Odbora Rifata Rastodera otvoreno požurivali da pozove na glasanje.

Zoran Vukčević (DPS) je, dok su diskutovali Jonica i Pavlović, bez sustezanja na pola glasa razgovarao sa koleginicom iz SDP-a Draginjom Vuksanović, dobacivao i negodovao.

Dok je govorio, Pavlović je dva puta, imitirajući makaze, sa dva prsta gestikulirao prema predsjedavajućem, tražeći da skrati raspravu

Prvo je zaprijetio da će napustiti sjednicu ako se ne ubrza rasprava. Kada je Jonica odgovorila da ne bi bila neka šteta, njegov odgovor je bio da ne treba da bude nervozna, da bi se onda zabrinuo za kvalitet njenog spavanja.

Dok je govorio, Pavlović je dva puta, imitirajući makaze, sa dva prsta gestikulirao prema predsjedavajućem, tražeći da skrati raspravu. Njegov kolega Milorad Vuletić (DPS) požurivao je izjašnjavanje prijevremenim ustajanjem.

Država od agencija očekuje oko 700.000

Ukoliko Agencija za ljekove i medicinska sredstva ostvari uštede u toku naredne dvije godine, novac će se sa računa Agencije preliti u državni budžet. Takvo rješenje je predvidjela dopuna Zakona o ljekovima, koju je juče podržao skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Pored Agencija ze ljekove, slična rješenja će biti usvojena i za ostale agencija čiji je osnivač Vlada. Iz redova opozicije su uglavnom bili uzdržani, ocjenjujući navedeno rješenje kao uticaj na nezavisnost tih tijela. Bojana Bošković iz Ministarsrva finansija kazala je da takvo rješenje ima za cilj povećanje budžetskih prihoda kako bi se stabilizovale javne finansije.

"Prema projekcijama iz 2010. godine utvrdili smo da takvih ušteda na nivou svih agencija, osim Centralne banke, može biti oko 700.000 eura", kazala je ona. Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić kazao je da je riječ o paušalnom nadomještanju deficita, dok je Ana Ponoš iz Pozitivne rekla da je potrebno regulisati i plate direktorima takvih agencija.

Galerija

Bonus video: