Vukčević režirao po zakonu, DPS nije

Advokati kažu da Vukčević ne može biti vraćen u Savjet RTCG, Skupština se brani da ona nije kršila zakon
315 pregleda 11 komentar(a)
Nikola Vukčević, Foto: Savo Prelević
Nikola Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2018. 07:24h

Nakon poništenja odluke Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) na Upravnom sudu, režiser Nikola Vukčević ima mogućnost da se vrati u Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) samo ukoliko Skupština prije toga ne imenuje njegovog nasljednika.

Pravni eksperti smatraju da ta mogućnost postoji, ali da je “vrlo malo” vjerovatna. Administartivni odbor juče je već na njegovo mjesto predložio profesora Univerziteta Donja Gorica Ivana Jovetića.

Upravni sud je krajem pošle godine poništio odluku ASK, kojom je utvrđeno da je tadašnji potpredsjednik Savjeta RTCG navodno u sukobu interesa jer je režirao film. Na osnovu stava ASK, Skupština je na predlog Administrativnog odbora razriješila Vukčevića.

Njegov advokat Vanja Mugoša rekao je “Vijestima” da je odluka Skupštine i ASK napravila pravni galimatijas.

On kaže da ne vidi kako će se izaći iz toga, jer slična praksa ne postoji.

Nikola Vukčević je tokom postupka utvrđivanja da li je u sukobu interesa, kao i brojne NVO, upozoravao Administartivni odbor da sačeka odluku Upravnog suda.. ali su oni to ignorisali. Vukčević je tvrdio da nije u sukobu interesa, odnosno da zbog honorara za snimanje dokumentarca, koji nije povezan sa RTCG, nije prekršio Zakon o nacionalnom javnom emiteru.

Vukčević je u međuvremnu pokrenuo upravni spor, na osnovu koga je Sud poništio odluku ASK kao nezakonitu i naložio Agenciji da u ponovljenom postupku donese zakonitu odluku.

“Iz zakonskih odredaba proizilazi da se članstvo u Savjetu može povezati sa sukobom interesa koji je definisan u članu 7 Zakona o sprečavanju korupcije samo ako privatni interes javnog funkcionera može uticati na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije. To što je tužilac (Vukčević) režirao film i po tom osnovu ostvario materijalnu korist nije propisano kao povreda zakona... Da ta okolnost ne predstavlja zabranu u smislu Zakona o sprečavanju korupcije, upućuje i odredba člana 9... kojom je određeno da javni funkcioner može da se bavi, između ostalog, umjetničkom djelatnošću i da po tom osnovu stiče prihode od autorskih i sličnih prava,“ piše u odluci Upravnog suda.

Agenciji se spočitava što “nijednom riječju ne objašnjava” kako je Vukčević režiranjem filma mogao uticati na pristrasnost u Savjetu”.

U presudi se podsjeća da je nadležnost članova Savjeta zakonom utvrđena i da ASK ne navodi koja od tih nadležnosti bi mogla biti dovedena u pitanje“. Oni podsjećaju da režiser nije ostvario novčani prihod kod “pravnog lica registrovanog, između ostalog, za proizvodnju televizijskog programa".

ASK je juče saopštila da će razmotriti presudu Upravnog suda kojom je poništena odluka i danas donijeti novu Odluku.

S obzirom da je Upravni sud naveo da Vukčević nije u sukobu interesa, ali da jeste javni funkcioner, pravnici smatraju da bi ASK u novoj odluci mogla utvrditi da je Vukčević kršio samo Zakon o sprečavanju korupcije zbog neprijavljivanja imovine.

Vukčević je na Fejsbuk profilu objavio da je stav Suda potvrda da su odluke Administrativnog odbora i Skupštine “apsolutno nezakonite” i donesene bez pravnog osnova. “Očigledna nestrpljivost rukovodioca Administrativnog odbora i odbijanje da sa odlukom i predlozima sačeka do odluke Upravnog suda, dovela je do situacije da sam razriješen - zbog povrede zakona za koju je sud utvrdio da ne postoji. Imajući u vidu dosadašnje postupanje, za očekivati je da Adminstrativni odbor ignoriše odluku suda i da se pravi kao da se ništa nije desilo”, piše Vukčević.

Pravnici smatraju da bi u teoriji Skupština mogla glasanjem da poništi svoju raniju odluku i vrati Vukčevića u Savjet RTCG, ali da je to malo vjerovatno jer nešto slično nije zapamćeno u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Advokat Siniša Gazivoda tvrdi da ovakva situacija jeste nezabilježena, ali da je stvar “jednostavna”. “Poništenje odluke ASK, ne poništava automatski odluku Skupštine. Dakle odluka Skupštine je još uvijek živa u pravnom sistemu Crne Gore i može se jedino oboriti na sudu. Odluka ASK može poslužiti kao argument za poništenje odluke Skupštine”, tvrdi Gazivoda.

On je ocijenio da se Vukčević ne može vratiti u Savjet RTCG i u slučaju da uspije poništiti odluku Skupštine, ukoliko taj dom prije poništenja imenuje nekog drugog na njegovo mjesto.

Skupština kao da nije sprovela odluku ASK

Skupštinsko Odjeljenje za odnose sa javnošću i protokol saopštilo je da odluka Upravnog suda, ne može imati pravne posljedice po Skupštinu:

„S obzirom na to da je Administartivni odbor nadležan za provođenje postupka imenovanja i razrješenja članova Savjeta RTCG, u skladu sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru, u konkretnom slučaju provedeni postupak saglasan je navedenim članovima Zakona, tako da formalno pravno poništenje Odluke ASK-a nema pravne posljedice na Odluku Skupštine.“

Poslanik Andrija Popović (LP), koji je zajedno sa Gencijem Nimanbeguom (FORCA), glasao protiv razrješenje Vukčevića tvrdi da se ništa ne može učiniti do redovnog zasjedanja Skupštine.

“Tada sam upozoravao da treba sačekati presudu Upravnog suda”, kazao je.

Nimanbegu je kazao da ta odluka pokazuje da je bio u pravu kada je glasao protiv razrješenja, za koje je glasalo 39 poslanika DPS-a, SD-a, BS-a i HGI-a.

Opozicija: DPS nezakonito želi da vrati kontrolu nad RTCG

Opozicione partije SDP, URA i Demokrate su pozdravile odluku Upravnog suda saopštivši da je sada "jasno da DPS samo želi da povrati kontrolu nad RTCG", za šta navodno koristi svoje ljude u ASK i većinu u Skupštini.

Agencija je u septembru donijela odluke, kojima je utvrđeno da je Vukčević navodno u sukobu interesa, dok su njegov bivši kolega Goran Đurović i član Savjeta Agencije za elektronske medije Darko Ivanović, navodnim nesavjesnim djelovanjem prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Svu trojicu je prošle godine razriješila Skupština na predlog Administrativnog odbora.

Vukčevićevim razrješenjem vladajuća koalicija je povratila kontrolu nad RTCG, jer je njegovim odlaskom dobila većinu u Savjetu.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija. Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: