Za auta ANB-a i policije država potrošila 8 miliona

Nemoguće je, međutim, doći i do približno tačne brojke, jer mnogi državni organi nijesu dostavili podatke o broju vozila, a još manje o iznosu utrošenom za njihovu kupovinu
51 pregleda 0 komentar(a)
službena vozila, Foto: Arhiva "Vijesti"
službena vozila, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.05.2011. 19:40h

Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost u proteklih nekoliko godina potrošile su gotovo osam miliona eura za kupovinu službenih vozila.

S obzirom da policija i ANB zajedno raspolažu sa oko 150 službenih automobila, a da ih je u Crnoj Gori ukupno oko 2.300, izvjesno je da je država za tu namjenu potrošila čak više desetina miliona eura.

Nemoguće je, međutim, doći i do približno tačne brojke, jer mnogi državni organi nijesu dostavili podatke o broju vozila, a još manje o iznosu utrošenom za njihovu kupovinu.

Najskuplji automobil u garaži policije je “audi”, koji je poreske obveznike koštao 115.330 eura.

Prema podacima dostavljenim Upravi za imovinu 8. jula prošle godine, policija je tada raspolagala sa 174 automobila, čija je nabavna vrijednost iznosila 3.631.257 eura.

Prosječno, svaki automobil plaćen je nešto manje od 17.000 eura.

U dokumentu, u koji su “Vijesti” imale uvid, ne navode se godišta proizvodnje vozila, niti kada ih je policija kupila.

Oko 170 automobila u voznom parku

Policajci voze i “mercedese ML”, plaćene više od 44.000 eura, brojne “patfajndere”, za koje je utrošeno po gotovo 32.000 eura i upola jeftinije “mercedese” A klase...

Prosječno, svaki automobil plaćen je nešto manje od 17.000 eura.

U voznom parku nekadašnje Državne bezbjednosti je oko 170 automobila, za koje je izdvojeno više od 4,3 miliona eura.

Po cijeni prednjači “audi S8”, plaćen skoro pola miliona eura, kao i automobil istog proizvođača, sa oznakom “S8 FSI” za koji su građani izdvojili nešto preko 100.000 eura.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da “audi” standardne proizvodnje ne može da košta više od 150.000 eura, ali da blindirano i(li) specijalno opremljeno vozilo može i do pola miliona.

Teško je, međutim, i pretpostaviti koliko su ukupno svi državni organi potrošili za kupovinu službenih automobila, jer mnogi nijesu Upravi za imovinu dostavili podatke o „broju, vrsti, tipu i starosti prevoznog sredstva koje koriste".

To su morali da učine još prije godinu dana, na šta ih je obavezivala Vladina Uredba o načinu i uslovima korišćenja službenih automobila, usvojena 1. aprila 2010. godine.

MUP ne zna tačan broj automobila

Uprava za imovinu nije dostavila “Vijestima” podatke o službenim automobilima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje u vlasništvu ima najviše vozila.

Uredbom je, između ostalog, predviđeno da “državna institucija sa najviše automobila u javnom vlasništvu - MUP” obezbijedi sistem satelitske kontrole kretanja (GPS).

Iz MUP-a je zvanično saopšteno da ne znaju ni tačan broj registrovanih službenih automobila.

Iz MUP-a je zvanično saopšteno da ne znaju ni tačan broj registrovanih službenih automobila.

"Ukupno ih je oko 2.300, od čega je oko 450 automobila u vlasništvu lokalnih samouprava. Ovo su podaci iz 2009. godine, u međuvremenu ih nijesmo ažurirali", odgovoreno je "Vijestima" iz službe za informisanje MUP-a.

Ministarstvo zdravlja potrošilo je ukupno 233.753 eura za kupovinu automobila, gotovo polovinu iznosa za “mercedes” E klase 38.000, “tojotu” 30.600 i “reno laguna” 28.000 eura, dok su ostalih 18 vozila znatno jeftinija.

Generalni sekretarijat Vlade 10. juna prošle godine dostavio je podatke da raspolaže sa ukupno 18 vozila, šest “mercedesa” E klase proizvedenih 2008. i 2009. godine i 12 znatno jeftinijih i starijih automobila.

Skupština, međutim, nema nijedno vozilo starije od šest godina, a većina od ukupno 13 automobila su “golfovi 5” uglavnom iz 2008. godine i četiri “audija”.

Najskuplji “audi” u garaži policije

Ministarstvo inostranih poslova koristi nekoliko skromnih automobila, ali zato zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u 27 gradova u svijetu voze više od 30 “audija”, “mercedesa”, BMW-a...

Vlada, Skupština i resor Milana Roćena nijesu dostavili podatke koliko je poreske obveznike koštala nabavka 70-ak automobila.

Najskuplji automobil u garaži policije je “audi”, koji je poreske obveznike koštao 115.330 eura.

Prema podacima dostavljenim Upravi za imovinu 8. jula prošle godine, policija je tada raspolagala sa 174 automobila, čija je nabavna vrijednost iznosila 3.631.257 eura.

U resoru, na čijem je čelu Veselin Veljović, u vrijeme dostavljanja podataka, automobili su vrijedjeli 2.929.871 euro

Lukšić vozio “lagunu” i “rover”

U garaži Ministarstva finansija šest je automobila, između ostalih i “reno laguna” i džip “rover”, vozila koja je u vrijeme podnošenja podataka Upravi za imovinu koristio tadašnji ministar, a današnji predsjednik Vlade Igor Lukšić.

U resoru, na čijem je čelu Veselin Veljović, u vrijeme dostavljanja podataka, automobili su vrijedjeli 2.929.871 euro

Naravno, riječ je o greški jer se zapremina motora izražava u centimetrima kubnim ili litrima, a snaga motora u kw. Automobil sa 2.000 kw još nije napravljen, a teško i da će uskoro, jer i moćni bolidi Formule 1 imaju “samo” oko 600kw.

Ministarstvo ekonomije raspolaže sa 18 automobila, od kojih je samo pet proizvedeno prije 2005. godine.

U vlasništvu Ministarstva prosvjete je ukupno 11 automobila, između ostalih i “audi A6”.

Ministarstvo odbrane raspolaže sa ukupno 57 vozila, od kojih je barem polovina proizvedena 2007. godine ili poslije.

Ministarstvo poljoprivrede je vlasnik 29, a Ministarstvo pravde 7 automobila.

Ministarstvo turizma je za 20-ak automobila potrošilo 221.000 eura, od čega 56.080 za “tuareg”.

Vrhovno državno tužilaštvo raspolaže sa ukupno 27 vozila, od kojih tri nijesu u voznom stanju, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa 5 automobila starijih od šest godina.

Bonus video: