Za oglas o prodaji organa kazna do 2.000 eura

Važećim Zakonom nije bilo moguće sankcionistii neke nove oblike u oblasti javnog reda i mira
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 14:00h

Osoba koja objavi da prodaje ili kupuje ljudski organ ili tikvo tijela, kazniće se za prekršaj novčano od 500 do dvije hiljade eura ili zatvorom do 60 dana, novina je predviđena Predlogom zakona o javnom redu i miru.Taj zakonski akt nalazi se u skupštinskoj proceduri.Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, Vladimir Vukotić, kazao je da je Predlog donijet u cilju očuvanja javnog reda i mira i za obezbjeđivanje uslova za funkcionisanje javnog poretka.On je rekao da važećim Zakonom nije bilo moguće sankcionistii neke nove oblike u oblasti javnog reda i mira.

"Praćenje stanja javnog reda i mira je ukazalo na nove pojavne oblike njegovog narušavanja, čije sankcionisanje nije bilo moguće važećim Zakonom, koji se primjenjuje od 1994. godine", pojasnio je on, navodeći da je to bio jedan od osnovnih razloga za donošenje novog.

Zakon počeo sa primjenjivanjem od septembraVukotić je ukazao da Zakon o prekršajima, koji je počeo da se primjenjuje u septembru, zahtijeva izmjenu važećeg sistema sankcionisanja prekršaja, kao i onih koji su protiv javnog reda i mira.Prema njegovim riječiama, Predlogom zakona predviđeni su prekršaji poput oglašavanja ili na drugi način omogućavanje dostupnim javnosti da se prodaje ili kupuje organ ili tkivo ljudskog tijela.

Novina predviđena Predlogom je i obmana drugog u pogledu svog službenog položaja ili upotreba lažnih ličnih podatka

Prekršaj je i vračanje, proricanje sudbine, tumačenje snovaKako je naveo Vukotić, prekršaj je i vračanje, proricanje sudbine, tumačenje snova ili slično obmanjivanje građana, uz novčanu nadoknadu. Tako se, pojasnio je, ugrožava spokojstvo građana.On je rekao da će roditelj, usvojilac, hranitelj ili staratelj koji podstiče dijete na prekršaje koji su propisani Predlogom zakona, biti sankcionisan.

Roditelj, usvojilac, hranitelj ili staratelj koji podstiče dijete na prekršaje koji su propisani Predlogom zakona, biti sankcionisan

Kažnjivo i isticanje zastave druge države

Kažnjivo je, naveo je on, i isticanje ili upotrijeba zastave, grba ili drugog simbola druge države, bez odobrenja ili opšteg poziva. "Uživanje opojne droge ili drugih zabranjenih omamljujućih sredstava, odavanje prostituciji na javnom mjestu, kao i iznajmljivanje ili ustupanje prostorije za vršenje prostitucije takođe će biti sankcionisano", pojasnio je Vukotić.

Zaštitna mjera zabrane djelatnosti do šest mjeseciVukotić je rekao da se zaštitna mjera oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni ili nastali izvršenjem prekršaja može izreći za pisanje grafita ili drugih natpisa, "pri čemu se pričinjava šteta na zgradama, spomenicama ili na drugim objektima"."Postavljanje predmeta ili uređaja koji mogu da povrijede prolaznike ili im nanesu štetu, pričinjavanje štete ili skidanje uređaja sa zgrade, telefonske govornice, ulice ili drugog javnog mjesta biće kažnjivo", rekao je Vukotić.Zaštitna mjera zabrane djelatnosti ili dužnosti u trajanju do šest mjeseci, kaže on, može se izreći za prodaju ili omogućavanje korišćenja alkoholnog pića nepunoljetnoj ili osobi koja je očigledno pod dejstvom alkohola.

Bonus video: