Žabljak: Kolektor ubrzo u funkciji

Tehnološke karakteristike savremenog prečistača za 30 odsto su veće od trenutnog broja korisnika, ali je ostavljena mogućnost dorade u skladu sa porastom njihovog broja
68 pregleda 1 komentar(a)
Kolektor, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Kolektor, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 09.11.2013. 11:40h

Potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić najavio je da će naredne sedmice početi sa radom prečistač otpadnih voda.

Opština Žabljak je, kako je rekao, prva u Crnoj Gori dobila “savremeni ekološki uređaj“, a posao je završen mjesec dana prije roka.

“Objekat bi bio u funkciji i ranije, ali se moralo uraditi 300 metara novog kolektora, jer je postojeći kanalizacioni cjevovod toliko bio oštećen. Već nekoliko dana stručnjaci iz Slovenije kontrolišu ispravnost postrojenja i rezultati su pozitivni. U toku je obuka nekoliko zaposlenih u DOO ’Komunalno i vodovod’, koje će gazdovati postrojenjima”, kazao je Jakšić.

On je dodao da postoji mogućnost odlaska radnika određenih za praćenje rada prečistača na obuku u Sloveniju.

Jakšić je kazao da će završetkom tog posla 70 odsto korisnika imati priključke na gradsku kanalizaciju.

“Tehnološke karakteristike savremenog prečistača za 30 odsto su veće od trenutnog broja korisnika, ali je ostavljena mogućnost dorade u skladu sa porastom njihovog broja”, rekao je on.

Posao su realizovali Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije i Direkcija javnih radova Crne Gore. Projekat je vrijedan 950.000 eura, u čemu Slovenija participira sa 51, a Crna Gora sa 49 odsto. Radove izvodi podgorička firma „Inter most“.

Obrnut procentualni odnos je kod gradnje prve faze sportske dvorane, površine 2.840 kvadrata, sa terenima za male sportove, svlačionicama, mjestima za sjedjenje, kuglanom i drugim sadržajima, koja će koštati 2.870.000 eura. Radnici „Inter mosta“ finalizuju zemljane radove, a podgorička firma „Novi volvoks“ sa partnerima radi na ukrovljavanju sportske dvorane, ne bi li se stvorila mogućnosta da se posao nastavi i tokom zime.

Bonus video: