Žabljak: Obilježen svjetski Dan turizma

Tačno u podne u centru grada počela je manifestacija „Turizam za sve“ pa su se na platou ispred hotela „Žabljak“ okupili mališani iz žabljačke osnovne škole i djeca sa smetnjama u ravoju, njih 25 sa roditeljima i stručnim radnicima iz NVO „Zračak nade“ iz Pljevalja
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2016. 13:38h

Svjetski dan turizma danas je obilježen nizom dešavanja u vodećem planinskom turističkom centru.

Istovremeno su realizovane i aktivnosti planirane za obilježavanje 25 godina proglašenja Ekološke države Crne Gore koje se zbog lošeg vremena nijesu mogle realizovati na dan kada su poslanici Sklupštine Crne Gore usvojili deklaraciju.

Oba važna datuma obilježile su akcije čišćenja šireg pojasa oko crnog jezera i na Ćurevcu koju su sproveli zaposleni u žabljačkim ustanovama i preduzećima, đaci, radnici NP „Durmitor“ predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine NVO „Grin holm“ i Centra za proučavanje ptica.

U blizini nekadašnjeg Vojnog odmarališta zasađeno je 200 sadnica četinara, donacija Uprave za šume Crne Gore.

Tačno u podne u centru grada počela je manifestacija „Turizam za sve“ pa su se na platou ispred hotela „Žabljak“ okupili mališani iz žabljačke osnovne škole i djeca sa smetnjama u ravoju, njih 25 sa roditeljima i stručnim radnicima iz NVO „Zračak nade“ iz Pljevalja. Manifestaciju je otvorila sekretarka Opštinskog sekretarijata za društvene djelatnosti Slađana Knežević nakon čega su pljevaljski mališani i omladinci prikazali predstavu „Kad bi se cicvara mogla praviti sama“, koreografije „Srce u srcu“ i „Ludi ljetnji ples“, recitaciju „Moja domovina“ i na kraju izložbu prodajnog karaktera suvenira koje su sami izradili.

Sanela Žiga iz NVO „Zračak nade“ kaže da je njihovo učešće važan znak socijalne inkluzije koja se lagano razvija ali mnogo brže zajedničkim aktivnostima poput ovakvih.

"Djeca sa teškoćama u razvoju obilježavaju ovaj datum i mnogo nam znači što smo se uključili u ovaj program. Turizam uopšta važan nam je jer mi u okviru udruženja imamo kreativne radionice kroz koje naši omladinciproizvode suvenire, ukrasne predmete i čestitke pa otud bliskost sa turizmom", kazala je Žiga.

Uspješnu manifestaciju organizovali su i pomogli Opština Žabljak, lokalna Turistička organizacija, „Turizam za sve“, NVO „Zračak nade“ i ugostiteljski objekti „Oro“ i „Lucom“.

Galerija

Bonus video: