Zaboravljene slike vojnika iz Prvog svjetskog rata

"Sve je to negdje već bilo objavljeno, ali nikada na jednom mjestu”, objašnjava autor Aleksandar Berkuljan
129 pregleda 3 komentar(a)
Ratna Razglednica (Novina)
Ratna Razglednica (Novina)
Ažurirano: 01.12.2014. 20:42h

Rijetke fotografije crnogorskih i austrougarskih vojnika iz Prvog svetskog rata našle su se na izložbi pod nazivom “Ratna razglednica - Crna Gora 1914-1918”, autora Aleksandra Berkuljana. Izložba je otvorena je u petak na Cetinju u Ministarstvu kulture.

Nešto od dokumenata je Berkuljanu pozajmljeno, a nešto ustupljeno. Radi se o heterogenom materijalu, kojeg trenutno čini više od par hiljada fotosa, desetine minuta filmskih zapisa i takođe par hiljada skeniranih ili kopiranih dokumenata, stranica knjiga i periodike.

“Iako ova građa, koja se praktično svakodnevno dopunjava, varira po kvalitetu i sadržaju, ipak se može reći da kumulativno u najmanju ruku predstavlja dobru dopunu postojećoj i poznatoj, s obzirom na činjenicu da do sada na sličan način nije bila objedinjena niti prezentirana. Sve je to negdje već bilo objavljeno, ali nikada na jednom mjestu”, objašnjava autor.

On dodaje i da, koliko god se ponekad činilo da je neka tema apsolvirana i da je o njoj sve rečeno, to često nije slučaj.

Berkuljan

“Komentari često umiju biti ideologizirani ili subjektivizirani iz različitih razloga, mada, istini za volju, i slika umije da 'slaže' na sličan način, pogotovo ako je nastala u propagandne svrhe. Zato je u 'Ratnoj razglednici' zastupljeno i jedno i drugo, to jest, ponuđena je mogućnost da se dio prošlosti sagleda na više načina, pa neka svako donosi sopstvene zaključke”, kaže za “Vijesti” Berkuljan.

On dodaje i da je ideja o izložbi koncipirana prije više od dvije godine sa namjerom da bude ponuđena državnim institucijama, kao dio programa obilježavanja stote godišnjice Prvog svjetskog rata ili kao alternativa drugim inicijativama iste namjene.

Berkuljanova želja je da ovaj projekat doživi nastavak u vidu foto-monografije.

Bonus video: