"Zajedno smo iz Crne Gore vratili više od hiljadu državljana EU kućama"

Od 17. marta do danas organizovano je više od 20 letova i koordiniran je putni prevoz, kojima su se građani EU vratili svojim kućama
2881 pregleda 5 komentar(a)
Dolazak crnogorskih građana iz Frankfurta 3. aprila, Foto: Bojana Ćupić
Dolazak crnogorskih građana iz Frankfurta 3. aprila, Foto: Bojana Ćupić
Ažurirano: 27.04.2020. 12:39h

Više od hiljadu državljana Evropske unije, koji su se u trenutku izbijanja epidemije koronavirusa zatekli u Crnoj Gori, vratilo se u svoje zemlje, zahvaljujući predanoj saradnji Vlade Crne Gore i ambasada zemalja članica, koju je koordinisala Delegacija EU u Crnoj Gori, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Od 17. marta do danas, dodaju, organizovano je više od 20 letova i koordiniran je putni prevoz, kojima su se građani EU vratili svojim kućama.

Ambasade zemalja članica EU obezbijedile su posebne letove za Austriju, Poljsku, Slovačku i Holandiju. Besplatnim letovima crnogorske nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines, koje je Vlada Crne Gore organizovala za povratak svojih državljana iz Rima, Frankfurta, Brisela, Luksemburga, Berlina, Beča, Ljubljane, Pariza i Štokholma, omogućen je i besplatan povratak građana država EU koji su se u datom momentu našli u Crnoj Gori.

„Na ovaj način, potvrđeno je da Vlada Crne Gore i u teškim okolnostima, brine ne samo o svojim građanima, već i o svima onima koji su se u vrijeme epidemije koronavirusa zatekli u Crnoj Gori. Odgovor na epidemiju je i u ovom segmentu bio jedinstven. Pružili smo pomoć ne samo crnogorskim državljanima da se bezbjedno vrate svojim kućama, već pokazali solidarnost i humanost i prema onima sa kojima dijelimo evropski prostor i evropske vrijednosti“, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je formirao Operativni štab za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva.

Ovu mogućnost iskoristili su državljani Italije, Njemačke, Austrije, Belgije, Španije, Rumunije, Slovenije, Francuske, Švedske, Luksemburga, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i drugih zemalja.

„U trenutku izbijanja pandemije, stotine hiljada državljana zemalja članica Evropske unije zateklo se u inostranstvu. Zato EU svakodnevno ulaže velike napore i sredstva kako bi ih vratila kući. Širom svijeta koordiniše saradnju ambasada zemalja članica i nacionalnih vlada i zahvaljujući letovima koje su organizovali, više od pola miliona EU državljana se do sada vratilo u svoje zemlje. Organizacija njihovog prevoza iz Crne Gore pravi je primjer solidarnosti i iskrene saradnje u kriznim situacijima“, saopštio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Pored građana država EU, ovim letovima su otputovali i crnogorski državljani koji žive u nekoj od zemalja članica.

„Još jednom želim da vam se zahvalim na pomoći i angažovanosti, koju ste mi priuštili da bih se vratio u Dansku. Doputovao sam u Kopenhagen i sve je bilo besprijekorno organizovano sa vaše strane“, napisao je u zahvalnici jedan od crnogorskih državljana koji radi u EU.

Crnogorska Vlada i ambasade zemalja članica, uz koordinaciju Delegacije Evropske unije, nastaviće sa aktivnostima kako bi omogućile građanima EU da se vrate svojim domovima.

Bonus video: