Zakoni se ne poštuju onda kad se partijski interesi čuvaju

Četiri mjeseca od kršenja Opšteg zakona o obrazovanju, Botica i dalje direktor Pomorske škole
268 pregleda 0 komentar(a)
Školski centar Dobrota, Foto: Facebook
Školski centar Dobrota, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.08.2018. 19:19h

Opšti zakon o obrazovanju ne poštuje se onda kad treba čuvati partijske interese, pa ne čudi što direktor kotorske Srednje pomorske škole Veljko Botica još nije razriješen funkcije, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje.

Botica je početkom aprila izdao dvoranu školskog centra u Dobroti za skup predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića, iako su zakonom zabranjeni partijski skupovi u školskim ustanovama.

“Inicijativa CGO-a je jasna i utemeljena, potkrijepljena dokazima, tako da ne postoji nijedan objektivan razlog zbog kojeg do sada Botica nije razriješen. Uostalom, on je i javno priznao kršenje članova 6 i 7 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju što je trebalo da olakša dalje procesuiranje”, smatraju u CGO.

Botica je ranije “Vijestima” kazao da je salu izdao iz ekonomskih razloga. On je rekao da u Kotoru zbog renoviranja bazena nema drugog prostora za održavanje velikih skupova, navodeći da je imao dozvolu Vlade. Iz DPS-a su kazali da su za zakup sale platili 943 eura.

“Nemam nikakav politički odnos prema tome, već isključivo ekonomski, jer u salu je uloženo 120 hiljada eura našeg novca i treba od nje da zarađujemo. S obzirom na to da u Kotoru trenutno nema prostora na kojem bi se mogao odražati veći skup, kao društveno odgovorna osoba izašao sam u susret njihovom zahtjevu, kao što ću učiniti i u slučaju svakog drugog”, kazao je Botica, koji tvrdi da nije član DPS ni SD.

Iz CGO ocjenjuju da su ovakvi primjeri pokazatelji “zarobljene države u kojoj se pojedini prosvjetni radnici neprimjereno i neutemeljeno drakonski kažnjavaju i diskriminišu, dok se istovremeno dopušta flagrantno kršenje zakona onima koji su partijski podobni”.

“Osim što to poništava svu zvaničnu priču vlasti o dosljednoj primjeni zakona, u obrazovnom sistemu ovo ima dodatne štetne posljedice. Djeci se daje praktična lekcija da na cijeni nije rad u skladu sa zakonom i da je partija iznad zakona i institucija”, poručuju iz te NVO.

Dodaju da je devastirajuće u društvu posrnulih vrijednosti, kada formalni obrazovni proces počinje da služi trendu izgradnje loših uzora.

Bonus video: