Zalud zakon, ako se politika petlja

To je zaključak jučerašnjeg okruglog stola o „Položaju elektronskih medija i Zakonu o audio-vizuelnim medijskim uslugama“, koji je organizovala u Podgorici organizacija „Media centar“
2193 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg skupa, Foto: Luka Zeković
Sa jučerašnjeg skupa, Foto: Luka Zeković

Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama trebalo bi da ponudi dobra normativna rješenja kojima se doprinosi stvarnom postizanju samostalnosti regulatora tržišta audiovizuelnih medijskih usluga, kvalitetnijem upravljanju i finansiranju javnih emitera (pogotovo lokalnih), većoj transparentnosti rada pružalaca audiovizuelnih medijskih usluga.

Međutim, u Crnoj Gori, i da se usvoji model zakona sa dobrim rješenjima, njegova primjena će zavisiti od političke volje, a medijsko tržište i dalje će biti u haosu, jer nadležni ne koriste sve mehanizme za regulaciju.

To je zaključak jučerašnjeg okruglog stola o „Položaju elektronskih medija i Zakonu o audio-vizuelnim medijskim uslugama“, koji je organizovala u Podgorici organizacija „Media centar“.

Direktor te NVO Goran Đurović ocijenio je da je između ostalog neophodno smanjiti partijski uticaj na Savjet agencije za elektronske medije, omogućiti da se makar jednom godišnje urade istraživanja o gledanosti, povjerenju, a koje bi bilo relevantno.

On je istakao da je Media centar dostavio primjedbe na pomenuti Zakon, ali i da je očigledno da će od političke volje nažalost zavisiti implementacija.

Direktorica crnogorskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN CG) Milka Tadić-Mijović ocijenila je da sa svih relevantnih adresa u EU je poručeno da medijske prilike u Crnoj Gori se ne poboljašavaju, veeć naprotiv nazaduju, a da je osnovno pitanje, kako do nezavisnih institucija.

Nekadašnji direktor Televizije Crne Gore (TVCG) Vladan Mićunović kazao je da je u oblasti medija i sloboda napredak nula, a da je tržište haotično.

„Nejasan je rad regulatora, kablovski operateri su nametnuli neka pravila. Više od 50 odsto gledanosti ide na kablovske operatere. Bojim se da iako donesemo dobar Zakon, da će život teči paralelno, odnosno u praksi ćemo imati drugo“, kazao je Mićunović.

Bonus video: