Zanatlijama 70 eura mjesečno

Učenici koji se upišu na zanate u stručnim školama stiču pravo da konkurišu za stipendije
181 pregleda 0 komentar(a)
Zanatlije, Foto: Arhiva Vijesti
Zanatlije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.06.2018. 14:17h

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za dodjelu 300 stipendija učenicima prvog i drugog razreda koji se školuju za zanatska zanimanja, a 70 stipendija biće dodijeljeno budućim kuvarima.

Po pet stipendija namijenjeno je đacima SMŠ „Danilo Kiš“ Budva, SMŠ „17. septembar“ Žabljak, SMŠ „Bećo Bašić“ Plav, SSŠ Pljevlja, SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ Herceg Novi, Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar, SSŠ Bijelo Polje, SSŠ Cetinje, SMŠ „Vuksan Đukić“ Mojkovac, Srednje ekonomsko-ugostiteljske škola Nikšić, SSŠ Rožaje, SMŠ „Bratstvo jedinstvo“ Ulcinj, dok je 10 stipendija namijenjeno učenicima SMŠ „Braća Selić“ iz Kolašina.

Prošlogodišnji stipendisti primali su 70 eura mjesečno, a stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja.

Konobarima će biti dodijeljeno 45 stipendija, po pet školama u Bijelom Polju, Budvi, Žabljaku, Baru, Beranama, Herceg Novom, Nikšiću, Rožajama, te Ulcinju.

Pekarima je namijenjeno 30 stipendija, i to po pet za SMŠ u Andrijevici, SSŠ u Baru, SMŠ u Budvi, SSŠ „Spasoje Raspopović“ Podgorica, dok je 10 namijenjeno đacima sa ovog profila nikšićke Prve srednje stručne škole.

Po pet stipendija obezbijeđeno je keramičarima SSŠ škola Beranama i SSŠ u Rožajama, a 10 za učenike podgoričke Građevinsko-geodetske škole „Marko Radević“.

Đaci SSŠ „Vukadin Vukadinović“ iz Berane i SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava koji se upišu ili pohađaju program instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije steći će pravo na mjesečnu pomoć od prosvjetnog resora i Privredne komore.

Stipendije su namijenjene i monterima elektronske komunkacijske infrastrukture - po pet đacima podgoričke Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ Podgorica, bjelopoljske Srednja elektro-ekonomska škole i SSŠ iz Nikšić.

Najboljih 20 elektroinstaletera iz Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja, SSŠ iz Berana, podgoričke Elektrotehničke o SSŠ iz Nikšića primaće mjesečno po 70 eura.

Po 10 stipendija namijenjeno je bravarima (po pet stipendija za učenike SSŠ „Ivan Uskoković“ iz Podgorica i Srednja stručna škola iz Pljevalja), zidarima podgoričke Građevinske škole, poslastičarima SMŠ iz Budvae, te zavarivačima iz nikšićke Prve srednja stručna škola i podgoričke Mašinske.

Ministarstvo će stipendirati i po pet frizera (SSŠ Pljevlja), modnih krojača (SSŠ „Spasoje Raspopović“ Podgorica) i ratar-povrtara (SSŠ Petnjica).

Direktor direktorata za srednje škole u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić kazao je da su stručne škole ključ za povezivanje obrazovanja sa tržištem rada.

“Isto važi i za deficitarna zanimanja u okviru ponude srednjih stručnih škola. Stalno naglašavamo da srednje stručne škole ne treba izjednačavati sa zanatima, jer su zanati samo mali dio ponude ovih škola. Mali, ali svakako važan. I upravo zato smo se odlučili da stipendiramo učenike koji se obrazuju za deficitarne kvalifikacije”, poručio je on.

Učenici se za stipendije prijavljuju u školama u kojima su stekli pravo upisa, a dokumentaciju se podnosi od 27. do 29. juna. Učenici koji ove godine upisuju prvi razred srednje škole uz prijavu moraju dostaviti kopiju svjedočanstva iz sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole.

Učenici drugog razreda uz prijavu dostavljaju kopiju svjedočanstva iz prvog razreda i kopije dokaza o osvojenim nagradama na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Bonus video: