Zaposleni u Univerzitetu Mediteran: Primjerenije je da Novović bojazan izrazi nadležnom ministarstvu

"Pozivamo i gospodina Novovića i predstavnike nadležnog ministarstva da nas posjete i da nađemo način da javni interes tretiramo kao javni interes, profesore kao akademsku elitu koja čini stub svakog demokratskog društva, a studente kao budućnost na kojoj počiva razvoj i prosperitet naše države."
3365 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Zoran Đurić
Ilustracija, Foto: Zoran Đurić

Zaposleni u Univerzitetu Mediteran kazali su da je taj Univerzitet postavio nove standarde u visokom obrazovanju- ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

Oni su se javnosti obratili otvorenim pismom, povodom izjave poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore, Radula Novovića.

Novović je kazao da je Univerzitet Mediteran u problemima zbog Atlas Grupe.

Otvoreno pismo zaposlenih u Univerzitetu Mediteran prenosimo integralno:

"Cijeneći dobru namjeru, bojazan i strepnju za opstanak Univerziteta Mediteran obraćamo vam se u ime profesora, saradnika i zaposlenih na Univerzitetu povodom izjave g-dina Novovića u Skupštini Crne Gore. Pošto je gospodin Novović u izlaganju na sjednici Skupštine, koja je održana 21.februara 2019.godine, istakao da iznosi činjenice i argumente i mi ćemo svoje obraćanje početi na isti način.

Univerzitet Mediteran Podgorica je prvi privatni univerzitet u Crnoj Gori koji je osnovan 2006. godine. U pitanju je univerzitet koji je svojim osnivanjem postavio nove standarde u visokom obrazovanju- ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i ta činjenica nas obavezuje da i u budućnosti nastavimo da u kontinuitetu unapređujemo sve komponente nastavnog i istraživačkog procesa .

Univerzitet je dobio licencu za rad 31. avgusta 2006. godine, a od tada je dva puta (2008. i 2013. godine) veoma uspješno prošao proces reakreditacije ustanove i studijskih programa u skladu sa nacionalnim propisima, a studijski programi Dizajn vizuelnih komunikacija i Audiovizuelna produkcija, koji se realizuju na Fakultetu vizuelnih umjetnosti su odlukom Vlade Crne Gore 2013.godine proglašeni studijskim programima od nacionalnog značaja. Univerzitet je prošao i proces međunarodne evaluacije i follow up evaluacije i to 2013. i 2018. godine od strane međunarodne organizacije IEP koja je inače član Evropskog udruženja za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Sigurni smo da je uvaženi gospodin Novović, kao rukovodilac resornog odbora u Skupštini upoznat ako ne sa svim, onda sa većinom navedenih činjenica. Ipak, pomenute činjenice smo dužni da iznesemo zbog javnosti Crne Gore i naših studenata. Nadamo se da je gospodin Novović u toku izlaganja napravio lapsuse kada je u pitanju korišćenje termina fakultet i univerzitet jer je ta dva pojma proizvoljno koristio u izlaganju, iako je razlika između njih definisana članom 15 Zakona o visokom obrazovanju. Takođe, ono što još više čudi jeste njegova izjava: „Ako se fakultet zatvori, studenti neće imati priliku da nastave školovanje“ koja predstavlja nedobronamjernu i neutemeljenu konstataciju, a koja se direktno negativno odražava na dalje funkcionisanje Univerziteta. Da li može objasniti javnosti, s obzirom na funkciju koju pokriva, na kom članu Zakona je zasnovao pomenutu izjavu?

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport bi morao poznavati ključna pravna akta iz opšteg prava i prava u visokom obrazovanju, prvenstveno Zakon o visokom obrazovanju u kojem se u članu 32 ističe da su ustanova i osnivač dužni da studentima omoguće nastavak započetog obrazovanja... Dakle, naš student neće moći da završi studije jedino ako on to sam ne želi ili iz nekog drugog razloga odustane od studija.

U vezi sa njegovom izjavom da žali zbog činjenice da su se studenti upisali “ne znajući s kim imaju posla, ko je i kakav je vlasnik ove visokoobrazovne institucije”, a koju je u uvodu ocijenio “promašenom” (te time uvrijedio našu cjelokupnu akademsku zajednicu – i studente i osoblje) obavještavamo javnost da su studenti bili dobro obaviješteni sa kim imaju posla jer je pomenutom vlasniku ove visokoobrazovne institucije licencu za rad dalo upravo Ministarstvo prosvjete. U tom smislu smatramo da je mnogo primjerenije da gospodin Novović svoju bojazan i strepnju izrazi nadležnom ministarstvu i od njih zahtijeva odgovore.

Mi smo Univerzitet koji je osnovala Atlas grupa, ali koji nije napravio pojedinac, već ljudi željni stvaranja, stvaraoci koji su u nastavne planove i programe ugradili svu svoju stručnost, znanje, talenat i iskustvo, a u nastavni proces energiju, kreativnost i ogromnu ljubav. Zato nama ne treba vlasnik, nama ne treba predsjednik da bi postali ono što jesmo i što ćemo nadalje biti, respektabilan Univerzitet. Od onog momenta kada je Univerzitetu Ministarstvo prosvjete izdalo licencu za obavljanje djelatnosti, studenti nemaju posla ni sa jednim pojedincem, već sa licenciranom visokoobrazovnom institucijom iza koje stoji država, tako barem treba da bude. Takođe, kao predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport u Skupštini Crne Gore gospodin Novović bi morao znati da Univerzitet nije samo Rješenje o registraciji niti Akt o osnivanju već nešto mnogo više i njegova sudbina ni u kom slučaju ne može zavisiti od sudbine pojedinca.

U jednom se, ipak, slažemo sa gospodinom Novovićem - da se “neko pokušava poigrati sudbinama mladih ljudi, naše budućnosti”. Zato još jednom naglašavamo da Univerzitet obavlja djelatnost od javnog interesa koja ne smije biti zloupotrijebljena i iskorišćena radi političkih, ličnih, prijateljskih, neprijateljskih i bilo kakvih drugih interesa.

Ovom prilikom se obraćamo javnosti da se niko ne bi igrao sudbinama ovih mladih ljudi, a i nas profesora i administrativnog osoblja koji smo život posvetili stvaranju i napretku ovog Univerziteta. Pozivamo i gospodina Novovića i predstavnike nadležnog ministarstva da nas posjete i da nađemo način da javni interes tretiramo kao javni interes, profesore kao akademsku elitu koja čini stub svakog demokratskog društva, a studente kao budućnost na kojoj počiva razvoj i prosperitet naše države."

Bonus video: