Zar će svake zime biti vanredno

HRA ocjenjuje i da nije jasno zbog čega je bilo neophodno zabraniti posjete svim bolnicama
0 komentar(a)
vojska snijeg, Foto: Arhiva Vijesti
vojska snijeg, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.02.2012. 10:28h

Proglašenjem vanrednog stanja nijesu bitno ugrožena ljudska prava i slobode građana, iako Ustav to omogućava, ocijenili su u Vladi Crne Gore.

U kabinetu premijera Igora Lukšića ukazuju da Ustav odobrava da se tokom ratnog ili vanrednog stanja pojedina ljudska prava mogu ograničiti u neophodnom obimu. Ta ograničenja, kako tvrde, ne smiju biti zbog pola, nacionalnosti, rase, vjere, jezika, porijekla, političkog uvjerenja ili imovnog stanja...

Tako je šefica Vladine službe sa odnose sa javnošću Olivera Đukanović odgovorila na pitanje “Vijesti” da li je Vlada razmatrala mogućnost da je uvođenjem vanrednog stanja ograničila građanima ljudska prava.

Akcija za ljudska prava (HRA) ranije je ukazala da je Vlada dužna da vodi računa da za vrijeme vanrednog stanja prava građana mogu biti ograničena samo onoliko koliko je apsolutno neophodno da bi se ostvario opravdani cilj.

HRA je pozvao nadležne da preciziraju mjere o ograničavanju ili zabrani kretanja privatnim motornim vozilima, tako što će objaviti u kojim djelovima grada i u kom periodu je vožnja zabranjena i za koji tip vozila sa ili bez zimske opreme, i da odrede izuzetke kao što su, na primjer, prevoz djece, proputovanje, zdravstveni razlozi, sjedjnjenje porodice, prevoz osoba sa invaliditetom i slično.

HRA ocjenjuje i da nije jasno zbog čega je bilo neophodno zabraniti posjete svim bolnicama, pozivajući nadležne da razmotre uvođenje izuzetka za posjete roditelja djeci i najtežim bolesnicima.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: