Završeno suđenje, čeka se odluka

Upravni sud u roku od osam dana mora da odluči da li je ASK donio zakonitu odluku za Ćalović Marković
157 pregleda 2 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2018. 05:47h

Vijeće sudija Upravnog suda, na čelu sa Vojinom Lazovićem, će u roku od osam dana presuditi da li je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) donijela zakonitu odluku o navodnom konfliktu interesa bivše članice Savjeta te institucije Vanje Ćalović Marković.

Usmena rasprava u tom sporu završena je juče, a ročištu su prisustvovali njen advokat Veselin Radulović i zastupnik ASK-a Luka Anđelić.

Agencija je krajem maja donijela odluku da je Ćalović Marković u konfliktu interesa, jer je NVO MANS, na čijem je čelu, od Evropske unije dobila 149 hiljada eura za podnošenje prijava u vezi sa parlamentarnim izborima ASK-u, čijeg je Savjeta bila član. Na osnovu te odluke Skupština Crne Gore ju je razriješila dužnosti na redovnom zasjedanju.

Radulović je predložio da se tužba Ćalović Marković usvoji i poništi sporna Odluka ASK-a kao neosnovana, jer ju je donijelo i potpisalo lice koje nije po Zakonu o sprečavanju korupcije ovlašćeno, odnosno dokument je potpisao pomoćnik direktora, a ne sam direktor.

Takođe je ukazao da Ćalović Marković nikada nije pozvana da se izjasni o optužbama koje su joj stavljene na teret, a na osnovu kojih je ASK donijela odluku. Time je, tvrdi Radulović bitno povrijeđen Zakon o upravnom postupku. Takođe navodi da, u njenom slučaju, Agencija nije pravilno primijenila Zakon o sprečavanju korupcije.

On je kazao i da je odgovor ASK-a na tužbu “neosnovan, nerazumljiv i protivrječan”, što, smatra, dodatno dokazuje da je postupanje te institucije bilo nezakonito.

Anđelić je rekao da tužioci ne osporavaju navode iz odluke da je iz spornog projekta dobijala novac na mjesečnom nivou, ali Radulović je kazao da su u tužbi dokazali da su ti navodi neistiniti.

Bonus video: