Zbog Maljevca iseljavaju stanovništvo

Troškovi preseljenja Elektroprivredu koštaće 40 hiljada eura, a oko 97.000 eura moraće da isplati po osnovu izgubljene dobiti za dva pravna lica
4313 pregleda 1 komentar(a)
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan

Za eksproprijaciju nepokretnosti mještana sela Zbljevo, koja je neophodna zbog širenja deponije Maljevac na kojoj se odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda Crne Gore izdvojiće više od 7, 7 miliona eura.

To se navodi u Akcionom planu preseljenja koju je krajem prošle godine uradila Elektroprivreda Crne Gore.

Novac za ovu namjenu Elektroprivreda je već uplatila na račun Ministarstva finansija.

Prema tom dokumentu, najviše novca biće izdvojeno za zemljište - 4,1 milion eura, 1,9 miliona za kuće, pomoćne objekte i ograde, a 300.000 eura za šumsko zemljište i drveće.

Troškovi preseljenja Elektroprivredu koštaće 40 hiljada eura, a oko 97.000 eura moraće da isplati po osnovu izgubljene dobiti za dva pravna lica.

Troškovi preseljenja procijenjeni su za porodice, koje sele, kao vlasnike, koji ne stanuju u selu, ali posjeduju objekte iz kojih je neophodno preseliti namještaj i ostalo pokućstvo.

Troškovi preseljenja procijenjeni su za teritoriju opštine Pljevlja. Izgubljena dobit procijenjena je za dva pravna lica, koja se bave preradom drveta, za period od godinu dana, a u skladu sa bilansom uspjeha iz prethodne godine.

Zbog nastavka korišćenja deponije Maljevac potrebno je eksproprisati nepokretnosti koje se nalaze u zaštitnom pojasu od 300 metara od granice deponije.

Takođe, i naselje Ljuća je jednim manjim dijelom pogođeno jer se kroz dio ovog naselja predviđa izmještanje Paleškog potoka do Borovičkog jezera.

Planirano je eksproprijacija 22 stambena, 33 pomoćna, dva poslovna i 48 nelegalnih objekata, štala, garaža i drvenih šupa, od oko 250 vlasnika.

Ukupno će biti eksproprisano oko 65 hektara zemljišta. U kućama koje će biti eksproprisane stalno živi 10 porodica, a devet porodica u njima boravi povremeno.

Vlasnici koji su ozbiljnije ugroženi realizacijom projekta, jer gube cjelokupno zemljište i koji su stalno nastanjeni u objektima koji se eksproprišu, pored naknade za objekte i zemljište, zasade i usjeve, dobiće i naknadu troškova preseljenja.

Deponija pepela i šljake ‘Maljevac’ je formirana izgradnjom nasute zemljane brane u dolini Paleškog potoka.

Proširivanjem deponije stvoriće se uslovi za odlaganja pepela i šljake u narednih 70 mjeseci.

Više od 30 godina traje borba mještana Zbljeva za zdravu životnu sredinu.

Zbog velikog zagađenja posebno tokom vjetrovitih dana, više puta organizovali su blokadu deponije, a nerijetko policija ih je privodila iako su samo tražili čistiji vazduh i bolje uslove života.

Bonus video: