Zbog rekordne zagađenosti, traže da Vlada proglasi vanredno stanje u Pljevljima

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno da je mjerna stanica u Pljevljima neispravna
59 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.12.2015. 22:32h

Pljevljaci su danas udisali vazduh i do 22 puta zagađeniji od dozvoljenog.

Prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, u 13 sati u najsjevernijem crnogorskom gradu izmjereno je 1.117,9 mikrograma po metru kubnom, što je dvadeset i dva puta više od dozvoljene dnevne koncentracije štetnih PM 10 čestica.

Time je i zvanično oboren rekord kada je riječ o zagađenju vazduha u jednom od najzagađenijih evropskih gradova.

Koncentracija je u podne iznosila 986,4 mikrograma po metru kubnom, u 14 časova zabilježeno je 774, a sat kasnije 841 mikrogram. U 17 časova vrijednost je ponovo skočila na gotovo rekordnih 1111,9 mikrograma po metru kubnom.

Iz nevladinih organizacija Breznica i Ozon su ponovo zatražili uvođenje vanrednog stanja, zbog zagađenja vazduha.

Vrijednost PM 10 čestica tokom novembra konstantno su prelazile dozvoljene vrijednosti, osim nekoliko dana kada su Pljevljaci lakše disali zbog meteoroloških prilika.

Izvršni direktor NVO Breznica Milorad Mitrović nedavno je zatražio od nadležnih da u Pljevljima uvedu vanredno stanje, zbog enormnog zagađenja vazduha.

Mitrović je rekao da je plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja, koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u februaru 2013. godine, mrtvo slovo na papiru, jer od njegovog donošenja do danas nijedna mjera nije realizovana...

Jedna od tih mjera je i prelazak na alternativne vrste goriva za grijanje domaćinstava. Za tu svrhu država je izdvojila više od 400.000 eura, ali je Opština poništila već dva raspisana tendera za nabavku briketa i peleta...

Dan nakon Mitrovićevog saopštenja, predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić izjavio je da je “posljednjih nekoliko dana vazduh relativno čist u Pljevljima, uz koncentraciju PM čestica i do dva puta manju od dozvoljene vrijednosti“.

Reagujući na saopštenje iz Breznice, saopštio je da se ekološka slika Pljevalja “ovih poznih jesenjih dana ni u čemu ne razlikuje od one prije jednu, deset ili 30 godina“.

On je tada rekao i da je vlast na čijem je čelu jedina koja je preduzela konkretne mjere zbog problema zagađenja vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine: Neispravna mjerna stanica u Pljevljima

Tehnička stručna lica iz Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI) su nakon terenskog obilaska i kontrole rada mjerne stanice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima oko 20 večeras (utorak, 1. decembra 2015. godine) utvrdila neispravnost u radu automatskog analizatora za mjerenje koncentracije PM10 čestica, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

"Instrument pokazuje status greške, tako da će intervencija u cilju ponovnog stavljanja analizatora u funkciju biti izvršena tokom sjutrašnjeg dana.Imajući u vidu da su podaci koji se u realnom vremenu objavljuju na sajtu Agencije tzv. nevalidirani, neophodno je analizirati i obraditi sve relevantne informacije i u najkraćem roku će javnost biti obaviještena u vezi sa kvalitetom vazduha u Pljevljima tokom 1. decembra", navodi se u saopštenju.

Bonus video: