Zeković: Kad srušimo zid ćutanja u policiji imaćemo i policiju s integritetom

136 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Kontrolapolicije.me
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Kontrolapolicije.me
Ažurirano: 01.10.2015. 17:43h

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković, govorio je na tribini "Policija i građani" koja je organizovana na Policijskoj akademiji u Danilovgradu.

Zeković je izlagao na temu "Policijski integritet i postupanje policije u skladu sa očekivanjima zajednice".

"Ukoliko podržavamo istinske reforme, ukolikom hoćemo policiju s integritetom i ukoliko trebamo efikasnu policiju krajnje je vrijeme da se uspostavi nova policijska kultura. Policija s integritetom znači da je riječ o servisu koji je oslobođen od korupcije i zloupotreba bilo koje vrste ili su takvi primjeri zaista rijetkost. Integritet policije znači da policija djeluje u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, u skladu s utvrđenim međunarodnim i domaćim standadima i postupcima, na pravedan i pošten način koji je u skladu sa očekivanjima zajednice” rekao je Zeković na tribini upriličenoj povodom Dana Akademije.

On je dodao da su policijski menadžment i policijska kultura su ključni za postojani, održivi, policijski integritet.

"Od upravljanja policijskom ogranizacijom zavisi i to kako će se policijski službenici ponašati prema građanstvu i koliko će sama policija biti, ne samo efikasna u sprovođenju zakona, već i kredibilna u javnosti koju štiti i kojoj služi. Poslednjih godina se svi skupa jako puno trudimo da promovišemo sasvim novu kulturu unutar policijske organizacije. To je kultura visoke posvećenosti policijskom poslu i zadacima i kultura poštovanja svih propisa koji uređuju policijske poslove. To je policijska kultura koja podrazumijeva odsustvo svake solidarnosti s onima koji nisu dostojni policijske profesije i posla i kultura koja ukazuje, bez štetnih posledica, na protivzakonitosti i zloupotrebe unutar policije” saopštio je Zeković.

On je podsjetio da su se u ranijoj policijskoj praksi dešavala veoma ozbiljna kršnja ljudskih prava građana:

"Činjenice u vezi sa brutalnim primjerima kršenja prava često nismo moglo utvrditi iz razloga postojanja tzv. koda, pravila, plave tišine i policijske solidarnosti i “odanosti” u svakoj, čak i totalno protivzakonitoj, i neetičkoj, situaciji. Nadzor nad policijom, koji reformski uspostavljamo od 2005. godine, ostvariće svoj puni uspjeh i smisao kada pritužbe i obavještenja od policijskih službenika u vezi sa zloupotrebom ili neprofesionalnom primjenom policijskih ovlašćenja, brojčano, nadmaše predstavke građana” rekao je Zeković.

On je polaznicima Policijske akademije čestitao na životnom izboru da budu policijski službenici i u službi primjene zakona:

"Za vas dolaze bolja vremena. Vremena u kojem neće biti važno da li ste bliski DPS, SDP ili nekoj drugoj tada vladajućoj partiji. Za vas će biti jedino važna činjenica da ste obrazovani policajci i da ste stručni i kompetentni da savjesno i profesionalno ali i uspješno obavljate povjerene policijske poslove", zaključio je Zeković.

Tribina je organizovana povodom obiježavanja 2. oktobra - Dana Policijske akademije.

Bonus video: