Žele fakultet u Pljevljima, ali bi radije studirali negdje drugo

Pljevaljski srednjoškolci najviše bi voljeli da studiraju u Podgorici, zatim u Beogradu, Nikšiću, Novom Sadu, Sarajevu, Kotoru, Baru i Palama
68 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 20:42h

Iako većina učenika završnih razreda Srednje stručne škole i Gimnazije “Tanasije Pejatović” smatra da u Pljevljima treba da postoji fakultet, samo mali broj njih bi se odlučio da svoje školovanje nastavi u rodnom gradu. To je pokazala aketa koju je krajem januara sprovela lokalna uprava među učenicima dviju pljevaljskih srednjih škola. U anketi je učestvovalo 279 učenika, od 318 koliko ih ukupno nastavu pohađa u dvije škole.

Sprovođenje te ankete dogovoreno je na nedavnom sastanku predsjednika Opštine sa predsjednicima svih stranaka u Skupštini opštine, izuzev DPS-a, a u sklopu mjera koje treba preduzeti u cilju rješavanja budućeg statusa Studijskog programa Mašinskog fakulteta u Pljevljima.

Učenici su odgovarali na 12 pitanja, a anketa je bila anonimna. Od ukupnog broja anketiranih učenika, njih 260 namjerava da nastavi školovanje nakon završene srednje škole. Petnaest učenika se izjasnilo da neće upisati neki od fakulteta, a među njima ima pet koji bi to ipak uradili ukoliko bi u Pljevljima postajao fakultet koji bi oni željeli da upišu.

Kvalitet studija je osnovni razlog zbog kojeg bi se pljevaljski srednjoškolci radije opredijelili da studiraju u drugoj sredini

Kao prvi izbor grada u kojem žele da studiraju samo sedam učenika navelo je Pljevlja.

Za studiranje u drugom gradu opredijelio bi se 191 učenik, odnosno preko 72 odsto, čak i u slučaju da u Pljevljima bude otvoren fakultet koji bi oni željeli da upišu. U Pljevljima bi u ovom slučaju školovanje nastavio 71 anketirani srednjoškolac ili njih 27 odsto.

Kvalitet studija je osnovni razlog zbog kojeg bi se pljevaljski srednjoškolci radije opredijelili da studiraju u drugoj sredini.

Oni koji bi školovanje nastavili u rodnom gradu kažu da bi to uradili najviše iz finansijskih razloga.

Da u Pljevlima treba da postoji visokoškolska ustanova smatra 252 učenika, a njih 24 da ne treba.

Kada bi mogli da biraju koji će fakulteti da postoje u Pljevljima, učenici su se izjasnili da bi voljeli da to bude pravni, ekonomski, rudarski i elektrotehnički.

Kada bi mogli da biraju koji će fakulteti da postoje u Pljevljima, učenici su se izjasnili da bi voljeli da to bude pravni, ekonomski, rudarski i elektrotehnički

Opština će ponuditi zainteresovanim fakultetima da otvore studijski program u Pljevljima, s tim što bi obezbijedila prostor za izvođenje nastave uz plaćanje troškova održavanja, struje i vode. Zatraženo je da se obezbijedi ranopravan status Akademskog centra u Pljevljima sa akademskim centrima u drugim gradovima u Crnoj Gori u pogledu troškova.

Trenutno su na Mašinskom fakultetu u Pljevljima upisana 62 studenta, od kojih je 31 na prvoj, 13 na drugoj, i po devet studenata na trećeoj i četvrtoj godini.

Studenti pisali Pupoviću

Zbog najave obustavljanja daljeg upisa studenata na mašinstvo u Pljevljima, nedavno su se predsjedniku Opštine obratili studenti koji nastavu pohađaju u Akademskom centru u tom gradu.

„Mi smo obavili razgovor sa rukovodstvom Mašinskog fakulteta u Podgorici, koji su nam saopštili da na zadnjem sastanku u Podgorici niste saopštili odluku o prestanku upisa studenata na prvu godinu studija Mašinstva u Pljevljima. Gospodine Pupoviću, očigledno je da takvom odlukom želite povećati migraciju mladih iz Pljevalja, a studentima povećati troškove studiranja u drugim gradovima“, naveli su studenti u pismu gradonačelniku Pljevalja.

Oni su predsjednika zamolili da razmisli o posljedicama ukidanja tog studijskog programa i pozvali ga da poništi odluku.

„Pozivamo vas da obavite razgovor sa studentima koji su jedine žrtve ove odluke i nađete adekvatno rješenje za opstanak Akademskog centra u Pljevljima“. O sudbini Mašinskog fakulteta u Pljevljima izjasniće se odbornici pljevaljskog parlamenta na sjutrašnjoj sjednici.

Bonus video: