Željeznica: Pružni prelazi bi bili bezbjedni da se ne kradu baterije za napajanje

"Za jedan putni prelaz potrebno je oko 6 baterija x 6W, što ŽICG košta oko 1.200, eura. Na putnim prelazima Vukovci, Mahala, Cijevna , Bistrica i Zagorič u proteklih 6 mjeseci otuđene su baterija čak tri puta"
85 pregleda 5 komentar(a)
pružni prelaz Zagorič, Foto: Podgorički vremeplov
pružni prelaz Zagorič, Foto: Podgorički vremeplov
Ažurirano: 25.05.2015. 11:09h

Željeznička infrastruktura Crne Gore apelovala je na građane koji na bilo koji način mogu pomoći da se otkriju osobe koje kradu baterije za napajanje i time ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju da prijave iste na telefon saobraćajnog dispečera u ŽICG 020/441-269 i daju doprinos bezbjednosti drumskog i željezničkog saobraćaja.

Iz ŽICG su saopštili da su putni prelazi u Golubovcima i Zagoriču prethodnih dana bili u kvaru zbog krađe baterija za napajanje.

"Kada putni prelaz ne funcioniše otpravnik vozova daje nalog mašinovođi voza koji propisuje proceduru u ovim slučajevima. Mašinovođa je u obavezi da ispred putnog prelaza zaustavi voz, vizuelno se ubijedi da je saobraćaj bezbjedan i tek nakon toga nastavi putovanje. Pomenute baterija koje su najčešći uzrok nefunkcionisanja putnih prelaza su često na meti lopova. Za jedan putni prelaz potrebno je oko 6 baterija x 6W, što ŽICG košta oko 1.200, eura. Na putnim prelazima Vukovci, Mahala, Cijevna , Bistrica i Zagorič u proteklih 6 mjeseci otuđene su baterija čak tri puta", navodi se u saopštenju ŽICG.

Dodaju da dežurna služba ŽICG o krađama obavijesti Upravu policije, ali da rezultata po pitanju otkrivanja i kažnjavanja počinioca nema.

Bonus video: