Zemlja "Titeksa" još na ime Grada

Izvršni direktor PLC Morača Balša Čavlović je kazao "Vijestima" da se tadašnja Opština Podgorica upisala kao vlasnik zemljišta, nekoliko godina nakon transformacije nekadašnje fabrike "Titex" iz društvenog preduzeća u dioničarsko društvo
566 pregleda 2 komentar(a)
titeks, Foto: Zoran Đurić
titeks, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.07.2016. 20:32h

Glavni grad se već petnaest godina u Katastru vodi kao vlasnik kompletnog zemljišta nekadašnje fabrike "Titex", a njegov stvarni vlasnik - Poslovno logistički centar (PLC) Morača je upisan kao korisnik zemljišta.

Riječ je o kompletnom zemljištu tadašnjeg "Titeksa", odnosno, 117.000 kvadrata kod Krivog mosta, plus oko 6.000 kvadrata, blizu raskrsnice ulica 27.marta i Radosava Burića na Zabjelu, gdje su bile Titeksove barake.

Preduzeće "Titeks" je osnovano 1978. godine, a devedesetih je prestalo sa radom.

Izvršni direktor PLC Morača Balša Čavlović je kazao "Vijestima" da se tadašnja Opština Podgorica upisala kao vlasnik zemljišta, nekoliko godina nakon transformacije nekadašnje fabrike "Titex" iz društvenog preduzeća u dioničarsko društvo.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti", koja su im poslata početkom juna.

Čavlović je kazao da je "Titex" u dioničarsko društvo transformisan na osnovu procjene iz 1994. godine.

"Nakon te transformacije, iako je Vlada odobrila, bilo je potrebno mišljenje Savjeta za privatizaciju da li je ona urađena u skladu sa Zakonom o svojinsko -pravnim odnosima i da li je plaćena tržišna cijena. To mišljenje nikad nije traženo", kazao je Čavlović.

On je istakao da je zbog nedostatka pomenutog mišljenja Savjeta za privatizaciju, "Opština shvatila da mišljenja nema i upisala se kao vlasnik zemljišta 2001. godine".

Čavlović je naglasio da je, kada su shvatili da se Opština upisala kao vlasnik, pokrenut proces ispravke greške kod Katastra, tako da nikad direktno sa Opštinom nije vođen spor.

"Taj proces je trajao 10 godina... Završen je prije mjesec dana. Od Savjeta za privatizaciju smo dobili odgovor da ne mogu da daju mišljenje, jer nije potpuna dokumentacija. Falio je papir pod zavodnim brojem, koji ni Savjet ni mi nismo mogli da nađemo, a trebalo je i jedni i drugi da ga imamo u originalu", istakao je Čavlović.

On je naglasio da su, u međuvremenu, "došli i do tog papira", te su prošle sedmice ponovo predali zahtjev za davanje mišljenja da li je plaćena tržišna cijena.

"Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti pozitivan odgovor Savjeta i na osnovu tog mišljenja konačno završiti proceduru kod Katastra i da ćemo se upisati kao vlasnici", kazao je Čavlović.

Pravnica u PLC Morača Mileva Berilaža je kazala da nijesu dobijali nikakvo rješenje da se Opština upisala kao vlasnik zemljišta.

"Samo smo prilikom pribavljanja lista nepokretnosti za naše potrebe, vidjeli da je sa svojine, na koju se upisala Opština, zemljište prešlo u korišćenje", istakla je Berilaža.

Berilaža je kazala da je zemljište ušlo u procjenu društvenog kapitala kada je bila transformacija iz društvenog preduzeća u dioničarsko društvo.

"Savjet je procijenio zemljište... Ne bi trebalo da bude ništa sporno, jer ako je već podijeljen kapital akcionarima, nema logike da neko uzima zemljište koje je ušlo u procjenu kapitala", ocijenila je Berilaža.

Glavna djelatnost kompanije PLC Morača, čiji je većinski vlasnik fond Trend, u posljednjih 10 godina je rentiranje magacinskih i poslovnih prostora.

Glavni grad se vodi i kao vlasnik zemlje nekadašnjeg FK

Glavni grad se vodi i kao vlasnik zemljišta, nekadašnjeg fudbalskog kluba "Titex".

Detaljnim urbanističkim planom “Titex”, čiju izradu je inicirala grupa građana spremna da uloži 20.000 eura za njegovu izradu, se "dominantno predviđaju površine za stanovanje srednjih gustina i centralnih djelatnosti".

“Na zapadnoj strani, prema zahvatu DUP-a “Dahna 1 “ , predviđene su površine mješovite namjene, a južnom dijelu potrebno je planirati površine u svrhu izgradnje objekata hidrotehničke infrastrukture. Na sjevernom dijelu, uz korito Morače, predviđen je uzak pojas za specijalne namjene, koji se svrstava u površine za pejzažno uređenje”, piše u dokumentu.

Sjeverna granica zahvata DUP-a prati tok Morače na potezu od Krivog do Slovenskog mosta. Na zapadnoj i jugozapadnoj strani granica je Ulica Vojislavljevića, na južnoj i jugoistočnoj Ulica Iva Vizina i Ksenije Cicvarić, a na istoku su fabrika Hemomont i Ulica Ilije Plamenca.

Zemljište je pod hipotekom zbog podignutog kredita

Iako se, prema podacima iz Katastra, PLC Morača vodi kao korisnik Titeksove imovine, u listove nepokretnosti upisana je i hipoteka zbog kredita od 313.260 eura, koji je podignut 2009. godine.

Čavlović je objasnio da su se za hipoteku uvijek davali objekti, a objekti su uvijek bili vlasništvo "Titeksa".

"Možemo objektima da raspolažemo u svakom trenutku i danas. U suštini, ne bismo mogli ni da založimo nešto što je opštinsko", kazao je Čavlović.

On tvrdi da su svi krediti izmireni i vraćeni u cjelosti, "samo što banke nijesu po automatizmu skinule svoje hipoteke".

"To smo primijetili prije nekoliko mjeseci i to smo počeli da ' čistimo', kazao je Čavlović.

Bonus video: