Zemljotresi prodrmali veći dio Crne Gore, u Albaniji više desetina povrijeđenih

Žarište najjačeg zemljotresa locirano je na dubini od 10 kilometara, u moru kod Drača
70768 pregleda 27 komentar(a)
Tirana: Lokalni mediji izvještavaju da je 49 povrijeđenih osoba primljeno u bolnicu, Foto: Reuters
Tirana: Lokalni mediji izvještavaju da je 49 povrijeđenih osoba primljeno u bolnicu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2019. 20:54h

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas, u 16:04 i 16:15 časova registrovao dva zemljotresa srednje jačine od pet, odnosno 5.1 jedinica Rihterove skale, sa epicentrom u Albaniji.

Prvi zemljotres desio se u moru između gradova Šenđin i Drač i osjetio se u većem dijelu Crne Gore. Drugi zemljotres se desio u moru kod Drača.

Žarište oba zemljotresa locirano je na dubini od 10 kilometara.

U 17:54 i 18:10 sati zabilježena su još dva zemljotresa jačine 2.8, odnosno četiri jedinice Rihterove skale, takođe sa epicentrom u Albaniji, na dubini od 10, odnosno sedam kilometara.

U Albaniji više desetina povrijeđenih

Albanska vlada i mediji javili su da je zemljotres, koji je potresao zapadni dio te države, prema preliminarnim podacima bio magnitude 5,8 stepeni, kao i da je lakše povrijeđeno najmanje 30 ljudi.

Lokalni mediji, međutim, izvještavaju da je 49 povrijeđenih osoba primljeno u bolnicu u Tirani.

Albansko Ministarstvo odbrane saopštilo je, pozivajući se na Institut za geonauku, energiju, vodu i okolinu, da je potres registrovan 13 kilometara sjeverno od Drača, prenosi AP.

Portparolka albanskog ministarstva zdravlja rekla je da je, prema prvim izvještajima, najmanje 30 ljudi povrijeđeno, ali niko ozbiljno.

Poslije prvog potresa se, kako se navodi, osjetio još jedan slabiji, magnitude od 5.3.

Premijer Albanije Edi Rama otkazao je put na zasjedanje UN i vratio se u zemlju da procijeni štetu.

Očevici u Draču i u glavnom gradu Albanije Tirani javili su da su oštećene kuće i stanovi i da je struja privremeno prekinuta.

"Sve naše komšije su istrčale vrišteći. Bogu hvala pa nije trajalo dugo, oko 20 sekundi. Na desetom spratu je bila noćna mora. Ne sjećam se snažnijeg zemljotresa od ovog", rekao je za Rojters 67-godišnji penzioner iz Tirane.

Jedna starija zgrada u Tirani je evakuisana pošto su se poslije potresa pojavile pukotine, a djelovi fasade počeli da otpadaju, prenosi RTS.

Bonus video: