Zimus skoro 80 odsto više turista iz država NATO-a

Najveći rast broja gostiju, kada je riječ o ukupnom turističkom prometu u 2018. godini, zabilježen iz Litvanije, Njemačke, Britanije, Luksemburga, Portugala, Španije...
1571 pregleda 10 komentar(a)
Slovenska plaža, Foto: Boris Pejović
Slovenska plaža, Foto: Boris Pejović

Ulaskom u NATO, Crna Gora postala je sve privlačnija destinacija za turiste iz zemalja članica.

Ukoliko se, na primjer, samo pogledaju prva tri mjeseca ove godine u odnosu na 2018. - rast je gotovo 80 odsto.

“Prema podacima Monstata, tokom prva tri mjeseca 2019. godine iz zemalja članica NATO-a broj dolazaka turista je veći za 78 odsto u odnosu na broj dolazaka turista iz zemalja članica NATO-a u odnosu na uporedni period 2018. godine. Turisti iz ovih zemalja ostvarili su 43 odsto noćenja u periodu januar-mart 2019. godine u odnosu na isti period 2018”, kazali su “Vijestima” iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), ističući da je riječ o turističkom prometu u kolektivnom smještaju, koji uključuje hotele i slične smještajne kapacitete.

U tom periodu najveći rast broja turista, kada je u pitanju ta vrsta smještaja zabilježen je kod turista iz Norveške (1.748%), Danske (1.727%), Belgije (1.035%), Njemačke (784%), Holandije (396%), Luksemburga (109%), Velike Britanije (67%) i Kanade (33%).

Crna Gora ove nedjelje proslavlja drugu godišnjicu članstva u NATO-u.

Punopravna, 29. članica tog vojno-političkog saveza, postala je 5. juna 2017. godine, a dva dana kasnije crnogorska zastava se zavijorila ispred sjedišta NATO-a u Briselu.

Uoči članstva, pristalice su isticale da će ono donijeti Crnoj Gori, između ostaloga, i veći priliv turista.

Kada se, na primjer, uzmu godišnji podaci o turističkom prometu 2018. u odnosu na 2017. godinu, on je takođe veći za 22 odsto.

“Preliminarnim statističkim podacima Monstata koji se odnose na ukupan turistički promet (kolektivni i individualni smještaj), tokom 2018. godine iz zemalja članica NATO-a broj dolazaka turista je veći za 22 odsto u u odnosu na broj dolazaka turista iz zemalja članica NATO-a tokom 2017. godine. Turisti iz ovih zemalja ostvarili su 20 odsto više noćenja u odnosu na 2017. godinu”, kazali su “Vijestima” iz organizacije na čijem je čelu Željka Radak Kukavičić.

Crna Gora, prema riječima vladnih zvaničnika, bilježi rast klasičnog, ali i kongresnog turizma

Najveći rast broja turista, kada je u pitanju ukupan turistički promet u 2018. godini, zabilježen je kod turista iz Litvanije (97%), Njemačke (56%), Velike Britanije (48%), Luksemburga (44%), Portugala (42%), Španije (42%), Danske (34%), Norveške (32%), Letonije (31%), Estonije (31%), Holandije (28%), Francuske (27%) i SAD (24%).

Crna Gora, prema riječima vladnih zvaničnika, bilježi rast klasičnog, ali i kongresnog turizma.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera kazao je “Vijestima” da se dešava promjena strukture gostiju koji dolaze.

“Danas imamo situaciju da se vraćamo, čini mi se, onom zlatnom dobu crnogorskog turizma, kada je sezona trajala šest mjeseci i kada su nam glavni gosti dolazili iz zapadnih zemalja. Ovo je uslijedilo kao posljedica pojačane sigurnosti, odnosno osjećaja bezbjednosti kod turista, jer se dolazi u zemlju koja je članica NATO-a,” kazao je on.

Bonus video: