Zindović odbio da isključi vozove iz saobraćaja

Iz ŽPCG tvrde da su navodi Unutrašnje kontrole negirani i kao neargumentovani odbačeni od strane kompetentnih stručnjaka
80 pregleda 4 komentar(a)
Milojica Zindović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milojica Zindović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.05.2016. 20:00h

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) potvrdio je informacije Centra za željeznička istraživanja (CŽI) da je direktor tog preduzeća Milojica Zindović dva puta ignorisao rješenja Unutrašnje kontrole da se pojedini vozovi isključe iz saobraćaja.

“Rješenja nijesu stavljena van snage usljed nečijeg hira već na osnovu analiza uticaja ovih odluka na bezbjednost saobraćaja od strane više službi i stručnih lica iz ove oblasti. Navodi Unutrašnje kontrole su u potpunosti negirani i kao neargumentovani odbačeni od strane komisije kompetentnih i veoma iskusnih stručnjaka, diplomiranih inženjera različitih struka”, navodi se u reagovanju ŽPCG na navode CŽI-a.

Iz ove nevladine organizacije, na čijem čelu je inženjer i zaposleni u ŽPCG Milisav Dragojević, ranije su upozorili da u pomenutom preduzeću ne postoji odgovornost na ključnim radnim mjestima za bezbjednost saobraćaja, jer ih pokrivaju nestručna i nekvalifikovana lica i da Zindović ignoriše rješenja Unutrašnje kontrole.

Iz ŽPCG tvrde da je prema izvještaju Unutrašnje kontrole, “iz razloga koji su neutemeljeni u propisima”, trebalo paralisati odvijanje željezničkog saobraćaja i nove vozove isključiti iz saobraćaja, samo što se ne uklapaju u propise koji se odnose na preglede vozova. Navode da još važe propisi, doneseni tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, i “pored uslova koje je za ovu oblast propisao proizvođač novih elektromotornih garnitura, i koje se moraju primjenjivati, u garantnom roku, da bi garancija bila validna”.

Tvrde da menandžment obavlja posao “savjesno i odgovorno”, ali da manipulacije “netačnim i neargumentovanim informacijama” štete kompaniji i društvu u cjelini.

Iz ŽPCG tvrde da je šef Jedinice za vuču vozova u Podgorici na bolovanju, a u odsustvu njegove poslove obavlja stručno lice koje ima školsku spremu sedmog stepena i koje istovemeno ispunjava sve uslove za mašinovođu.

Istakli su da poslove nadzornika lokomotiva obavljaju mašinovođe koji ispunjavaju školske, stručne i zdravstvene uslove da mogu upravljati vučnim vozilima, što je u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i sitematizaciji radnih mjesta.

Demantovali su tvrdnje CŽI-a da poslove kontrolno-prijemnog organa (KPO) obavljaju nadzornici lokomotiva i da se u saobraćaj puštaju neispravna vozila.

Bonus video: