Zvono i ezan jedno drugom ne smetaju

Uz rekonstrukciju crkve Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju, koja je zvanično nastavljena, planirana je i izgradnja kulturnog centra
243 pregleda 21 komentar(a)
Reis Fejzić, Joanikije, Foto: Jadranka Ćetković
Reis Fejzić, Joanikije, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.05.2014. 07:11h

Gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić bio je domaćin sastanka i druženja episkopa budimljansko-nikšičkog Joanikija i reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića, sa kojima je obišao crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, a potom su zajedno prisustvovali predstavljanju projekta gradske džamije, kod skretnice za naselje Lipnica.

Nije poznato, bar ne posljednjih decenija, da je organizovan ovakav sastanak vjerskih velikodostojnika.

Vladika Joanikije je kazao da je crkva Sv. Petra i Pavla, zadužbina velikog humskog kneza Miroslava, koja je građena u 12. vijeku.

“Knez Miroslav je za ovu svetinju naručio Miroslavljevo jevanđelje, koje je na listi svjetske kulturne baštine naša legitimacija koja nas na najljepši način predstavlja cijelom svijetu”, kazao je vladika Joanikije.

Uz rekonstrukciju crkve, koja je zvanično nastavljena juče, ovdje je planirana izgradnja kulturnog centra. Vladika Joanikije je dodao da se sve to radi u duhu jevanđelja i dobre volje, i da mu je drago što svetinje grade poštene i čestite komšije Muslimani, jer “gdje je prava vjera tu su i dobra djela, na koja smo svi pozvani”.

Žurić je kazao da je Bijelo Polje centar dobrog suživota različitih vjera. On je dodao da je crkva Sv. Petra i Pavla nije samo bogomolja već i spomenik kulture po kojem je Bijelo Polje poznato, a džamija, čija se izgradnja očekuje, jedna velika potreba Islamske zajednice i muslimana.

Na prezentaciji projekta gradske džamije, koja je uslijedila nakon druženja ispred crkve, reis islamske zajednice Rifat Fejzić je podsjetio da je Mešihat islamske zajednice još 2007. godine podnio Opštini za promjenu DUP-a, koji je usvojen tri godine kasnije.

“Opština Bijelo Polje je od preuzete obaveze obezbjeđivanja 150.000 eura na ime otkupa 31 ara zemlje za izgadnju džamijskog kompleksa, uplatila oko 90.000 što je bio dovoljan preduslov za potpisivanje kupoprodajnog ugovora u decembru prošle godine”, kazao je reis Fejzić .

On je istakao da mu je velika čast što je bio gost vladike Joanikija i što “zajedno sa braćom pravoslavcima mogu da se raduju njihovim i svojim uspjesima”.

“Živimo na ovom božijem parčetu zemlje gdje nas je Bog stvorio, dao nam zajednički zemlju, vazduh, kišu…, zajednički život i mi želimo da to podijelimo sa svima”, kazao je Fejzić i dodao da je zajedničko druženje prilika da se bolje upoznamo mi koji živimo jedni pored drugih.

“Ovo je bogatstvo svih nas. Božije kuće, džamije, crkve treba da budu institucije iz kojih će se pozivati na dobro, mir, na suživot, jer je to zadaća od uzvišenog Boga prema nama, koji vodimo crkve i vjerske zajednice. Današnjim gestom Islamske zajednice i Pravoslavne crkve ja i vladika smo pokazali i želim da znate, da nama ne smeta zvonik niti minaret i da u Bijelom Polju zvono i ezan (islamski poziv na molitvu) nikada ne smiju da budu smetnja jedni drugima. To je naše zajedničko bogatstvo”, poručio je reis Fejzić.

Arhitekta i vođa autorskog tima Sahret Hajdarpašić je predstavio idejni projekat džamije, čija će izgradnja početi tokom ljeta. Većinski donator je bratsko muftijstvo iz turskog grada Konje.

Bonus video: