Đukanović: Tekst u "Danu" predstavlja grubu neistinu

"Dan" je juče prenio izjavu Iva Đurišića koji je izjavio da je uputio pismo vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, u kojem mu, kako tvrdi, nudi konkretne dokaze o umiješanosti porodice Mila Đukanovića u aferu „Telekom”
2488 pregleda 17 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2018. 10:04h

Predmetni tekst, koji ne mogu nazvati novinskim, a koji je izašao u dnevnom listu "DAN", predstavlja grubu neistinu i degutantni senzacionalizam, kazala je advokatica Ana Đukanović.

"Dan" je juče prenio izjavu Iva Đurišića koji je izjavio da je uputio pismo vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, u kojem mu, kako tvrdi, nudi konkretne dokaze o umiješanosti porodice Mila Đukanovića u aferu „Telekom”.

Reagovanje Ane Đukanović prenosimo integralno:

Predmetni tekst koji, iz poštovanja prema ulozi koju bi mediji i novinari trebalo da imaju u civilizovanom društvu, ne mogu nazvati novinskim od prvog do posljednjeg slova predstavlja grubu neistinu i degutantni senzacionalizam.

Da ste čitali Kodeks novinara/novinarki Crne Gore, vidjeli biste da kredibilitet novinara/novinarki i novinarske profesije počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju. Da ste čitali i vidjeli gore navedeno kao osnovno načelo, vjerovatno bi Vam teže palo da iskucate neistine kojima mi crtate metu.

Da ste čitali Kodeks novinara/novinarki Crne Gore, vidjeli biste da je dužnost novinara/novinarke da poštuje istinu i istrajno traga za njom, imajući uvijek u vidu pravo javnosti da zna i ljudsku potrebu za pravičnošću.

Da ste čitali Kodeks novinara/novinarki Crne Gore, vidjeli biste da su za novinara/novinarku činjenice neprikosnovene, a da je njegova/ njena obaveza da ih stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu, bilo da se radi o tekstu, slici ili tonu.

Da ste čitali Kodeks novinara/novinarki Crne Gore, vidjeli biste da novinari/novinarke nikada ne smiju da objave informaciju za koju znaju da je lažna ili zlonamjerna.

Da ste čitali Kodeks novinara/novinarki Crne Gore, vidjeli biste da novinari/novinarke nikada ne smiju da objave neosnovanu optužbu na račun drugih koja ima za cilj da ugrozi reputaciju tih osoba.

Da ste čitali Kodeks novinara/novinarki Crne Gore, znali biste da je Vaše višegodišnje pisanje o meni, zajedno sa ovim posljednjim tekstom, bezrazložni lični napad u produženom trajanju.

Ako već na profesionalnom i ljudskom nivou nijeste sigurni je li lijepo i umjesno objaviti gnusnu neistinu, mogli ste bar konsultovati advokata, koji bi Vam pojasnio da isto ne samo da nije lijepo, nego je protivno zakonu, Ustavu i Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pošto ne mogu ni pomisliti ono što Vi možete izmisliti, štitila sam i štitiću svoja prava koristeći sva pravna sredstva koja su mi na raspolaganju i neću ćutati ni na jedan jedini Vaš netačan navod, senzacionalizam, spinovanje i manipulaciju. Vjerujem da samo principijelnim istrajavanjem u borbi za istinu mogu zaštititi ne samo sebe, već i sve ostale koji trpe posljedice zbog Vašeg zlonamjernog postupanja.

Na mojoj strani su istina, pravda, profesionalizam, Ustav i zakon. Na Vašoj strani vidim samo neistinite tvrdnje Iva Đurišića, Vašu malicioznost i neprofesionalizam. Što li će prevagnuti, navela je u reagovanju Ana Đukanović.

Bonus video: