URA BP: Razvoj šumarstva i drvoprivrede mora biti jedan od prioriteta

Bučan je rekao da razvoj šumarstva i drvoprerade u Bijelom Polju, mora i treba biti jedan od prioriteta, čemu pored resornog ministarstva značajan doprinos mora dati i lokalna uprava
2 komentar(a)
URA, logo
URA, logo
Ažurirano: 22.12.2016. 14:33h

Predsjednik Opštinskog odbora URA Bijelo Polje, Hajrudin Bučan kazao je da ako se zna da je Crna Gora među državama koje su najbogatije šumom u Evropi iako je to resurs najvećim dijelom sjevera Crne Gore, bilo bi normalno da najveća opština tog regiona, Bijelo Polje ima razvijenu drvnu industriju.

Bučan je rekao da kako bjelopoljska stvarnost ne poznaje zdravu logiku već godinama unazad, u opštini koju nazivaju liderom sjevera, a koja ima 37.000 hektara pod šumom (blizu tri ha po domaćinstvu), ne postoji drvoprerada kao privredna aktivnost u pravom smislu te riječi.

"Stanje u oblasti šumarstva na području bjelopoljske opštine je kao i na državnom nivou jako loše. Postoji tek nekoliko manjih preduzeća koja se bave preradom drveta, uglavnom su to pilane u kojima se proizvode sortimenti niskog stepena finalizacije. Broj zaposlenih u sektoru šumarstva danas je u Bijelom Polju višestruko manji u odnosu na period 80-tih godina, a učešće ove privredne grane u lokalnom industrijskom proizvodu mjeri se promilima. Lokalna vlast se svih ovih godina propadanja šumarstva skriva pričom o sopstvenoj nenadležnosti, a javni interes podređuje baš kao i državna vlast interesu nekolicine tzv. koncesionara, koji sa prividom legalnosti i bez adekvatne kontrole, pustoše šume i masovno švercuju oblovinu, najčešće na Kosovo, a državi i lokalnoj zajednici ostavljaju bagatelne nadoknade. Da li zbog političke servilnosti ili zbog neznanja kako da se valorizuju prirodni potencijali, bogatstvo šumom, bjelopoljska lokalna vlast nema ni naznake inicijative da se trenutno stanje promijeni, jer u svojim planskim aktima ovaj sektor tretiraju periferno. Moguće da su zadovoljni što su prihodi od koncesinih naknada u lokalnom budžetu dostigli čitavih dva odsto (među najmanjim procentima u državi)", kazao je on.

Bučan je rekao da razvoj šumarstva i drvoprerade u Bijelom Polju, mora i treba biti jedan od prioriteta, čemu pored resornog ministarstva značajan doprinos mora dati i lokalna uprava.

"Decenijska praksa zloupotreba koje čine koncesionari mora se što prije prekinuti, adekvatnom kontrolom i transparentnim postupcima dodjele koncesija. Planskim aktivnostima na lokalnom nivou (poreskim olakšicama) treba što prije stvoriti povoljan ambijent za privrednu aktivnost u dijelu drvoprerade, koja bi uz promijenjenu strukturu proizvoda novozaposlenima omogućila pristojne zarade. Razvoj ruralnih područja i povećanje prihoda ruralnih domaćinstava treba pored poljoprivrede vezati i za šumarstvo. Uz sve to lokalna zajednica treba mnogo više učestvovati u akcijama pošumljavanja i zaštite šuma od požara, kako bi ih uz domaćinsko gazdovanje sačuvali od devastacije", zaključio je Bučan.

Bonus video: