Keković: Uzima se od sirotinje i naroda, a dodaje se onima koji imaju

„Činjenica da se u budžetu povećavaju stavke kada je u pitanju finansiranje partija i Skupštine, odnosno poslanika, na neki način je iščašena u odnosu na sve što se ovih dana zbiva i na mjere koje Vlada predlaže“, kazao je Keković agenciji MINA
112 pregleda 12 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2016. 13:49h

Povećavanje stavki u budžetu za finansiranje partija i poslanika, dok se na drugoj strani insistira na mjerama štednje, neprihvatljivo je, ocijenio je predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), Srđa Keković.

Predlogom budžeta za narednu godinu planirano je da Skupština Crne Gore iz budžeta dobije 10.337.177 eura, a da se za rad političkih partija izdvoji 5.179.258 eura, što je sedam odsto više u odnosu na izdvajanja za ovu godinu.

„Činjenica da se u budžetu povećavaju stavke kada je u pitanju finansiranje partija i Skupštine, odnosno poslanika, na neki način je iščašena u odnosu na sve što se ovih dana zbiva i na mjere koje Vlada predlaže“, kazao je Keković agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, na jednoj strani se uzima od sirotinje i od naroda, a na drugoj se dodaje onima koji imaju.

„Dakle, to je zaista jedan neprihvatljiv momenat“, naglasio je Keković.

On je podsjetio da se USSCG protivila bilo kojem dodatnom zahvatanju na teret zaposlenih i građana.

„Tu je i jedna posebna dimenzija o kojoj smo govorili i kada je bila u toku izrada Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a to je činjenica da funkcioneri imaju mogućnost da, nakon prestanka mandata, još godinu uživaju benefite, odnosno da primaju zarade koje su i primali tokom mandata“, naveo je Keković.

Bilo je, kako je naveo, čak i pokušaja da se taj period poveća na dvije godine, „a oni koji su tri godine pred penzijom imaju pravo sve tri godine da ih dobijaju“.

„Mi smo tražili da se to ukine ili da se svede na period od tri ili šest mjeseci, što nije prihvaćeno“, dodao je Keković.

Posebno je, smatra on, važna činjenica da postoji velika mogućnost zloupotrebe tog instituta, jer se na određenim pozicijama ljudi mogu rotirati za kratko vrijeme, i nakon tog rotiranja uživaju prava i privilegije na teret građana i budžeta.

„To je neprimjereno, jer naše kolege koje dobijaju otkaze kroz tehnološke i ekonomske viškove, dobijaju tri prosječne zarade za prekid ugovora o radu, a to je neuporedivo manje nego što dobijaju funkcioneri koji imaju dobar status, zarade i mogućnost da u perspektivi nađu novo mjesto na tržištu rada“, naglasio je Keković.

Kako je naveo, u USSCG su Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nazvali funkcionerskim zakonom.

„Jer, suština cijelog tog zakona se potpuno izrodila. On je trebalo da učini njihove zarade vidljivijim, i krenulo se od te dimenzije, a na kraju se to potpuno pretvorilo u suštu suprotnost“, kazao je Keković.

On je naglasio da je taj zakon neophodno hitno mijenjati. „I to se očekuje već početkom naredne godine, što nam je rečeno i u razgovoru sa novim premijerom“.

Prema njegovim riječima, kada taj proces krene, USSCG će biti na istom stanovištu da prema svima treba da budu isti aršini.

„Zašto bi neko, ko je inače povlašćen kao funkcioner, imao povlašćeniju poziciju od svih nas ostalih zaposlenih u trenutku kada mu prestaje radni odnos“, dodao je Keković.

Bonus video: