Dakićevci nezadovoljni zbog stečaja: Neko je uticao na sud, žalićemo se

“Neplaćeni živi rad utiče i na visinu penzije. Prije neki dan nam je kolega sa 40 godina radnog staža dobio penziju od 138 eura”
1 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Luka Zeković
Milan Vukčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2016. 19:29h

Bivši radnici “Radoja Dakića” žaliće se Apelacionom sudu na odluku Privrednog suda da pokrene stečaj u nekadašnjem gigantu.

“Zgroženi smo odlukom Privrednog suda da pokrene stečajni postupak u 'Radoju Dakiću”, rekao je “Vijestima” predsjednik Koordinacionog odbora Milan Vukčević i napomenuo da će se Apelacionom sudu žaliti u roku od osam dana.

Vukčević je podsjetio da su poslovne aktivnosti u tom preduzeću koje se nekad bavilo proizvodnjom mašina obustavljene u januaru 2006. kada su im isplaćene otpremnine.

Prema pravosnažnim sudskim presudama već deceniju 1800 dakićevaca potražuju više od 50 miliona eura (sa kamatama) po osnovu neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Posljednjih godina, 15-ak preostalih radnika bavili su se izdavanjem poslovnih prostora, a zbog blokade računa isplate su obavljane preko sindikalnog računa u banci.

“Na posljednjem ročištu u izvršnom (Osnovnom) sudu bili su predstavnici dvije kompanije zainteresovane da kupe dio imovine za osam miliona eura, što znači da je postojala i dalje mogućnost djelimične naplate”, dodao je Vukčević.

On je kazao da je sigurno na ovu odluku Privrednog suda neko imao dobar uticaj i napomenuo da njihova potraživanja po osnovu rada ne zastarijevaju.

On je najavio da će osmu Novu godinu uzastopno dakićevci dočekati ispred zgrade Vlade, a nosiće transparent na kojem će pisati „Stečajanka”.

“Neplaćeni živi rad utiče i na visinu penzije. Prije neki dan nam je kolega KV Strugar sa 40 godina radnog staža dobio penziju od svega 138 eura. Nijesu usaglašeni naši zakoni, zbog čega trpe bivši radnici”, istakao je Vukčević.

On je podsjetio da su godinama svake srijede protestovali ispred Vlade i upozoravali bivšeg premijera zbog neizvršavanja sudske presude.

“Milo Đukanović je svaki dan pravio štetu državi od oko 6.600 eura ili 2,4 miliona eura godišnje koliko je iznosila kamata na naša potraživanja”, dodao je Vukčević.

Neprimjereno je bilo, smatra Vukčević, što se ovakva odluka, na koju se čekalo 15 godina, od kada postoje razlozi za stečaj, donijela i objavljena na Nikoljdan kad pola Crne Gore slavi.

“Ljudi juče nijesu pričali o tome da nemaju što da jedu, nego o pokretanju stečaja u Dakiću i smanjenim primanjima majkama. Ima indicija i da je to urađeno smišljeno”, zaključio je Vukčević.

Bonus video: