Marković: Mjere štednje neće ozbiljno ugroziti standard najvećeg broja građana

"Marković je istakao da će u narednom periodu država biti snažnije posvećena naplati svojih potraživanja, posebno u sferi poreza, kako bi povećala prihodnu stranu budžeta, što bi u dogledno vrijeme omogućilo ukidanje pojedinih mjera koje su predložene u Planu konsolidacije javnih finansija", kaže se u Vladinom saopštenju
19 komentar(a)
Duško Marković, SSCG, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, SSCG, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.12.2016. 16:50h

Predlogom Zakona o budžetu za narednu godinu i predloženim mjerama fiskalne konsolidacije Vlada će sanirati dio problema u javnim finansijama, a istovremeno zaštititi standard i primanja najvećeg dijela građana Crne Gore, kazao je premijer, Duško Marković.

On je to poručio na odvojenim sastancima sa predstavnicima Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Kako je saopšteno, premijer je delegacijama dva sindikata, objašnjavajući neophodnost donošenja Plana konsolidacije javnih finansija, ukazao na ozbiljnu situaciju u javnim finansijama države, kao i na potrebu što hitnijeg zaustavljanja daljeg rasta javnog duga i smanjenja budzetskog deficita.

"Predložene mjere štednje neće ozbiljno ugroziti standard najvećeg broja građana, sačuvaće i redovnost isplate socijalnih davanja i, zajedno sa jačanjem prihodne strane, omogući će oporavak finansija", smatra Marković.

Predstavnici sindikata su istakli da štednja ne smije da se odnosi samo na zaposlene u javnoj administraciji i da teret krize svi podjednako treba da podnesu.

Naveli su niz mjera koje, prema njihovom uvjerenju, mogu dovesti do značajnih ušteda, ali i povećanja prihoda u budžetu.

"Marković je istakao da će u narednom periodu država biti snažnije posvećena naplati svojih potraživanja, posebno u sferi poreza, kako bi povećala prihodnu stranu budžeta, što bi u dogledno vrijeme omogućilo ukidanje pojedinih mjera koje su predložene u Planu konsolidacije javnih finansija", kaže se u Vladinom saopštenju.

Dogovoreno je da razgovori predstavnika sindikata budu nastavljeni sa resornim potpredsjednikom Vlade i ministrima, a Marković je istakao čvrsto opredjeljenje Vlade da sva pitanja vezana za prava radnika rješava u dijalogu sa sindikatima.

Unija slobodnih sindikata organizovaće protest zbog novih vladinih mjera kojim se predviđa zamrzavanje obračunavanja naknade za minuli rad, smanjenje naknada za majke sa troje i više djece i povećanje akciza na gorivo, najavili su danas predstavnici ove sindikalne centrale.

Savez sindikata (SSCG) će, nakon sjednice Skupštine te sindikalne asocijacije u petak, uputiti Vladi platformu koja će predstavljati mehanizam zaštite stečenih prava zaposlenih u javnom sektoru, a tgakođe su saopštili da su predstavnici te sindikalne asocijacije na današnjem sastanku Markovićem, uputili oštar protest zbog načina predlaganja mjera Vlade.

Bonus video: