Zašto Nurković i predstavnici kompaniji Global Ports nijesu razgovarali u Baru?

Iz sindikata su ocijenili da Nurković sada zadaje završni udarac transparentnosti tendera za Luku koji se danas završava
3 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.12.2016. 13:15h

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Luke Bar juče je oštro osudio posjetu ministra saobraćaja Osmana Nurkovića kompaniji Global Ports u Antaliji, samo dan pred istek roka za dostavljanje ponuda na tenderu za privatizaciju 30 odsto akcija barskog preduzeća.

“Nakon što je Tenderska komisija izmijenila uslove tendera kako bi se udovoljilo zahtjevu Global Portsa, ministar sada zadaje završni udarac transparentnosti tendera, grubo kršeći načelo zakonitosti koji vlada ovim postupkom”, saopštio je Izvršni odbor Sindikata Luke Bar.

Napominju da je razlog koji se zvanično navodi kao povod posjete je bez značaja za drugačiji zaključak.

"Ovo iz razloga što predsjednik i dva člana odbora direktora Global Portsa se nalaze i u Odboru direktora Kontejnerskog terminala (Port of Adria), pa se ministar sa njima mogao sastati u Baru, a ne u Turskoj. Bilo bi to ujedno i prilika da se ministar na terenu upozna sa neispunjenim obavezama Global Portsa u toj firmi, prije nego što im proda i preostali dio luke”, naveli su lučki sindikalci.

Sindikalna organizacija Luke Bar, kako su istakli, pomno prati sve sumnjive aktivnosti Vladinih zvaničnika u ovom postupku, a o posljednjem ispadu resornog ministra, ova organizacija je već obavijestila Međunarodni savjet dokera (IDC).

"Sindikalna organizacija Luke Bar upozorava Vladu na obazrivost u njenom nastojanju da proda Luku Bar, jer zaštita interesa Luke Bar i njenih radnika treba da bude primarni cilj svih učesnika u ovom postupku”, zaključuje se u saopštenju.

Tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar zaključuje se danas.

Iz kabineta premijera Duška Markovića juče nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” zašto je Vlada na dala saglasnost Nurkoviću da dan prije zaključenja tendera za Luku Bar ode u Tursku na razgovore sa predstavnicima jednog od učesnika tendera, Global Ports Holdinga.

Nijesu odgovorili ni da li ova posjeta može uticati na regularnost tendera i kako drugi potencijalni investitori iz Poljske i Italije gledaju na ove „bilateralne razgovore“ sa jednim od zainteresovanih ponuđača.

Za Luku Bar je zainteresovana i poljska kompanija OT Logistics (OTL) i italijanska Silos granari della Sicilia.

Analizirali rezultate rada u CG

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva juče je saopšteno da je na poziv ministra saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmeta Arslana, ministar Osman Nurković prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja tunela „Eurasia“ i susreo se sa vlasnicima kompanije Global Ports.

Podsjećaju da je turska kompanija, nakon kupovine akcija Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (Port of Adria), postala i njegov većinski vlasnik.

"Imajući u vidu značaj koji ovaj nekadašnji dio Luke Bar ima za privredu naše države, cijenimo izuzetno važnim i održavanje ovog sastanka, koji bi bio prilika za unapređenje poslovne saradnje i analizu rezultata rada ove kompanije u Crnoj Gori“, kazali su iz Ministarstva.

Sastanak je, dodaje se, bio prilika da menadžment Global Portsa upozna Nurkovića sa poslovanjem kompanije, kao i da se sumiraju rezultati investicionog programa koji se, prema njihovim analizama, sprovodi u skladu sa ugovorom.

Bonus video: