Nurković ugrožava prodaju Luke Bar?

Za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar zainteresovani su turski Global Ports, poljski OTL i Silos granari della Sicilia
117 pregleda 8 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2016. 07:35h

Tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, u državnom vlasništvu, ističe sjutra u podne, a prema dostupnim podacima, najozbiljniji kandidati su kompanija OT Logistics (OTL) iz Poljske i turski Global Ports Holding, koji gazduje barskim preduzećem Port of Adria (bivši Kontejnerski terminal).

Iz lučkog sindikata su skrenuli pažnju da bi tenderski postupak i njegovu regularnost mogla ugroziti iznenadna posjeta novog ministra saobraćaja Osmana Nurkovića Turskoj i njegov susret sa vlasnicima Global Portsa dan prije zaključenja tendera za Luku Bar.

Nurković je, prema materijalima dostupnim na sajtu Vlade, otputovao juče u Tursku na poziv turskog ministra saobraćaja i pomorstva Ahmeta Arslana da prisustvuje svečanom otvaranju podvodnog tunela “Eurasia”, a u planu su i bilateralni susreti sa vlasnicima kompanije Global Ports Holding.

U sastavu crnogorske delagacije je i Dalibor Milošević, generalni direktor za drumski saobraćaj.

Iz sindikata Luke Bar su ranije optuživali Tendersku komisiju da namještaju tender Turcima, jer su uslov koji se odnosi na promet smanjili sa pet na 3,5 miliona tona godišnjeg prometa. Iz Tenderske komisije su kazali da su promijenili uslov kako bi dobili što više ponuda.

Cilj državnog tendera za Luku Bar, kao i tendera za prodaju većinskog paketa akcija Montecarga, koji se zaključuje 16. januara, je da se privuku investitori koji će unaprijediti osnovnu djelatnost kompanija i implementirati strategiju za razvoj i korišćenje željezničkog transporta sa kojim je infrastruktura Luke Bar direktno povezana.

Prema dostupnim podacima, turska kompanija je specijalizovana za kruzing. U portfoliju ima dvije komercijalne luke - Port Akdeniz u Antaliji i Port of Adria u Baru. Ukupni prihodi Global Portsa iz trgovačke lučke djelatnosti iznosi 57 miliona eura. Global Ports je 2013. preuzeo Kontejnerski terminal i generalne terete, koji su nekadašnjem sistemu Luke Bar donosili preko 80 odsto prihoda. Prošle godine su ostvarili gubitak od 2,7 miliona eura.

OT Logistics je najveći lučki operater u Poljskoj i jedan od najvećih na Baltičkom moru za suve rasute terete i generalne terete. OTL upravlja pomorskim lukama u Svinoujšću, Gdinji i Kolobrzegu i riječnim u Vroclavu i Opoleu. Vlasnik je manjinskog paketa akcija u Luci Rijeka. Godišnji promet OTL-a je 175 miliona eura.

Silos granari della Sicilia, bavi se skladištenjem i pretovarom žitarica u lukama južne i centralne Italije. Ta firma osnovana je 1960, a preuzela je Casillo grupa 2012. godine. Na sajtu grupe Casillo, navedeno je da je Silos Granari 2015. ostvario ukupne prihodi od prodaje 1,4 miliona eura, dok je bruto profit (EBITDA) bio 600.000 eura što je skoro tri puta manje u odnosu na Luku Bar.

Bonus video: