Kapovci ponovo pisali premijeru: Mnogi bolesni, preminulo ih 14

„Socijalni program na koji se Vlada poziva ističući njegovu neprimjenljivost na bivše radnike KAP-a je donijet 2014, a bivši radnici KAP-a, na koje se zakon odnosi, su penzionisani 2013. Članom 33 Ustava propisana je zabrana retroaktivne primjene propisa“, ističe se u novom obraćanju bivših radnika KAP-a
6 komentar(a)
Penzioneri KAP-a, Foto: Luka Zeković
Penzioneri KAP-a, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2016. 19:27h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma nezadovojni što ih premijer Duško Marković nije primio na razgovor uputili su juče njemu i šestorici ministara novo pismo. Istakli su da je Zakon o izmirenju obaveza, koji predviđa isplatu otpremnina od 5,45 miliona, primjenljiv, iako to pojedini ministri mjesecima negiraju.

„Socijalni program na koji se Vlada poziva ističući njegovu neprimjenljivost na bivše radnike KAP-a je donijet 2014, a bivši radnici KAP-a, na koje se zakon odnosi, su penzionisani 2013. Članom 33 Ustava propisana je zabrana retroaktivne primjene propisa“, ističe se u novom obraćanju bivših radnika KAP-a.

Oni su Markoviću skrenuli pažnju da su od 30 do 40 godina radili u teškim uslovima.

„Većina od nas nije dobila ni stan, ni stambeni kredit... Dali smo i 4,2 miliona eura koje smo godinama izdvajali u stambeni fond za spas KAP-a i kupovinu sirovina. I taj novac nam je otet. U KAP-u su mnogi od nas zaradili bolest, a 14 naših kolega je preminulo, i smatramo da je krajnje neprimjereno da ljudi u našim godinama na ulici traže svoja prava i brane Ustav i zakone“, navode bivši radnici KAP-a.

Bonus video: